Petre DonAm să vă povestesc o scurtă dar suculentă pildă a marelui înţelept al antichităţii, Esop, înţelept care s-a făcut cunoscut şi în Agora ateniană.
Esop era apreciat pentru înţelepciunea lui, deşi arăta jalnic: avea o faţă hâdă, şchiopăta, era cocoşat şi-n plus vorbea greu, fiind gângav. Mulţi ani a fost sclav în serviciul bogătaşului Xantos, care-l aprecia pentru înţelepciunea lui şi care îi cerea sfatul în unele probleme mai complicate. Atunci când Esop îl sfătuia bine, Esop era recompensat cu bani sau cu eliberarea din sclavie pe scurte perioade de timp, dar atunci  când sfatul lui nu îi convenea, Xantos îl pedepsea chiar fizic, prin bătaie.
Într-o zi Xantos îl cheamă la el pe Esop şi-i spune: Esoape, du-te la Scăldătoare (Băile publice) şi vezi de sunt mulţi oameni acolo; căci de nu sunt mulţi oameni, o  să mă duc şi eu să mă scald.
Esop merge la Scăldătoare, care era plină de inşi care se scăldau. La intrare, în uşa scăldătorii, era un bolovan mare de care se frecau toţi cei care intrau să facă baie, incomo­dându-i. Dar nimeni nu se gândea să înlăture bolovanul. Toţi se loveau de bolovan. Într-un târziu vine un om şi vrea să intre, dar se împiedică şi el de bolovan. Atunci, acel om îndepărtează bolovanul din uşă, înlesnindu-şi atât intrarea lui în baie cât şi a celorlalţi.
Esop merge acasă la Xantos şi-i spune că la Scăldătoare nu e decât un om. Bucuros, Xantos pleacă repede la Scăldătoare, unde vede foarte multă lume. Se supără  tare şi se întoarce acasă, unde pune să-l bată pe Esop: Esoape, tu îţi baţi joc de mine? Ai spus că la Scăldătoare nu este decât un singur om, dar Scăldătoarea era plină de oameni. Esop îi răspunde umil: O, Xantose, stăpâne! În toată mulţimea aceea nu era decât un singur om: cel care a îndepărtat bolovanul din uşa scăldătorii. Ceilalţi erau doar inşi în mulţime.
Clasa politică românească este compusă din elevi politici de diferite niveluri. Există clase politice primare, clase politice gimnaziale şi  clase politice liceale. Politica românească, după afirmaţia politologilor şi sociologilor, n-are decât clase, nu are ani de studiu, ca-n facultate. Politica românească n-are studii superioare. De aia îi şi zice clasă politică, nu-i zice facultate politică.
Sensibilă la dezvoltarea învăţământului românesc prin noile experimente guvernamentale, în ultimii ani a luat fiinţă şi Clasa politică zero, cea care precede clasa politică întâi primară, ca să fie în trend.
Şi, pentru a o lua de la capăt, pentru a eradica din temelii toate greşelile înfăptuite de clasa politică din Decembrie 1989 încoace, Politica românească s-a înscris în clasa zero. Este ca o purificare prin foc. DNA arde tot ce-i vetust în Politică şi corupt în Societate. Conform democraţiei, Politicul şi Societatea sunt un tot unitar. DNA-ul le arde, ca totul să înceapă de la zero, de la Clasa politică zero.
Problema este că Clasa politică zero are nevoie de politicieni, ca să se poată demara procesul de înnoire a Politicii. Să fie măcar de-o clasă. Dar nu-i are… Căci  partidele politice n-au politicieni, au doar membri de partid.
Revedeţi pilda lui Esop de mai sus…

Recomandările redacției