CLMConsiliul Local Civic (CLC) continuă campania începută la sfârşitul anului trecut pentru scăderea taxelor şi impozitelor locale. Reprezentanţii CLC cer, prin intermediul unui comunicat de presă, repunerea în discuţia Consiliului Local Municipal a hotărârii adoptate la sfârşitul lunii decembrie, conform căreia taxele şi impozitele care vor trebui plătite de arădeni începând cu 2013 sunt majorate. În aceste condiţii, consilierii locali sunt aşteptaţi, luni, la o dezbatere, unde li se vor pune la dispoziţie diverse documente din care, spun, membrii CLC, rezultă că majorările au fost făcute nejustificat.
„Ca urmare a modului în care  s-au stabilit şi votat în Consiliul Local Municipal impozitele şi taxele pentru 2013 şi, în situaţia în care Hotă­rârea Guvernului va privi o indexare cu 16,05% a impozitelor şi taxelor locale ce va rămâne obligatorie după publicarea ei în Monitorul Oficial, Consiliul Local Civic ţinând cont de: indexarea cu 16,05% a impozitelor şi taxelor locale stabilită de Guvernul Ponta prin HG; nivelul impozi­telor şi taxelor locale pentru 2013 – stabilit ilegal prin HCLM Arad de către consilierii PDL, UDMR şi PPDD la iniţiativa primarului – care este mai mare decât «majorarea» stabilită de Guvern prin indexare (uneori chiar cu 20%!), cu alte cuvinte, având în vedere că primarul Falcă prin consilierii PDL, UDMR şi PP-DD a hotă­rât majorarea «majorării» stabilite de Guvern prin indexare […]  propu­nem ca impozitele şi taxele pentru 2013 să se situeze la nivelurile stabilite prin HG, deoarece acestea sunt mult reduse faţă de cele stabilite ilegal prin HCLM Arad de către PDL, UDMR şi PPDD la iniţiativa primarului”, se arată în comunicat.
CLC caută iniţiatori pentru proiect
Pentru a-şi justifica cererea, semnatarii comunicatului prezintă un tabel din care rezultă că impozitele au fost majorate prea mult de autorităţile arădene. Astfel, conform CLC, pentru zona A, impozitul a fost anul trecut de 7.809,6 lei,  ar fi trebuit să fie de 7.553, lei,  potrivit HG, şi a ajuns la 9.063,6. În zona B, impozitul a fost anul trecut de 5.448,6lei, potrivit HG ar fi trebuit să coboare la 5.269, dar a crescut la 6.322,8 lei. În zona C, anul trecut s-a plătit un impozit de 3.448,8 lei, potrivit HG ar fi trebuit să se plătească 3.335 lei, dar s-a ajuns la 4.002 lei. În ceea ce priveşte zona D, anul trecut s-a plătit 1882,6 lei, conform HG ar fi trebuit să se plătească 1.763 lei, iar începând cu 2013 se va plăti 2.115,6 lei.
„Propunerea şi documentaţia aferentă necesară elaborării unei noi Hotărâri a Consiliului Local Municipal care să stabilească un nivel al impozitelor şi taxelor locale pentru 2013 identic cu cel stabilit prin HG, vor fi înmânate tuturor consilierilor municipali care nu doresc impozite şi taxe locale exagerate şi care vor să preia, în calitate de iniţiatori, un astfel de proiect de HCLM.  În acest sens, CLC va invita luni, 07.01.2013, consilierii municipali la o dezbatere în care vor fi prezentate materialele mai sus amintite. În cadrul dezbaterii, vom propune consilierilor prezenţi şi convocarea unei şedinţe extraordinare a Consi-liului Local Municipal. Menţionăm că la dezbatere, CLC îi aşteaptă inclusiv pe consilierii PDL, UDMR şi PPDD în eventualitatea în care aceştia în­ţeleg să îşi asume cu adevărat rolul de reprezentanţi ai arădenilor”, se mai arată în comunicat.
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Primăriei nu au putut fi contactaţi ieri, pentru a-şi prezenta un punct de vedere.

CAPITOLUL III – IMPOZITUL ŞI TAXA PE TEREN
IMPOZITUL/TAXA PE TERENURILE AMPLASATE ÎN INTRAVILAN – TERENURI CU CONSTRUCŢII
Nivelurile impozitului/taxei – lei/ha –
Zona în cadrul localităţii         cf. HG Ponta           Arad,                                Arad,
anul 2012                       anul 2013
A.                                                            7553            7809,6                                   9063,6
B.                                                            5269             5448,6                                   6322,8
D.                                                            1763             1822,6                                   2115,6

Propunerea şi documentaţia aferentă necesară elaborării unei noi Hotărâri a Consiliului Local Municipal care să stabilească un nivel al impozitelor şi taxelor locale pentru 2013 identic cu cel stabilit prin HG, vor fi înmânate tuturor consilierilor municipali care nu doresc impozite şi taxe locale exagerate şi care vor să preia, în calitate de iniţiatori, un astfel de proiect de HCLM.
În acest sens, CLC va invita luni, 07.01.2013, consilierii municipali la o dezbatere în care vor fi prezentate materialele mai sus amintite. În cadrul dezbaterii, vom propune consilierilor prezenţi şi convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Municipal. Menţionăm că la dezbatere, CLC îi aşteaptă inclusiv pe consilierii PDL, UDMR şi PPDD în eventualitatea în care aceştia înţeleg să îşi asume cu adevărat rolul de reprezentanţi ai arădenilor.
Consiliul Local Civic

  • aradean platitor de impozite spune:

    Unde se duc taxele si impozitele cu care ne dijmuiesc ” onorabilii”?Tot centrul orasului, trotuarele de pe indiferent care strada, sunt pline de gropi, in care iti poti rupe gatul la fiecare pas.Asa ceva nu mai vezi nici intru-n sat ,dar in zona 0 din Arad,unde platim impozite majorate,avem parte de totala nepasare fata de cetatean.N-ar trebui sà platim nici un leu ,pana nu avem conditii civilizate de acces pietonal.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției