„Clientul nostru, stăpânul nostru”… asta până în momentul în care clientul este în scaun cu rotile

0
429

Taximetriștii sunt obligați uneori să suporte fel și fel de clienți. Unii poate vor să urce în mașină după o noapte de beție și cu chef de scandal, alții poate nu vor să plătească la finalul cursei, alții cer să fie plimbați doar vreo 500 de metri. Desigur, înțelegem cu adevărat de ce, uneori, taximetriștii mai refuză cursele. Atât din motive de siguranță cât poate și pentru buna stare a autoturismului. Problema în schimb este alta. Un incident care a avut loc marți, 12 noiembrie a.c., a lăsat oamenii cu un gust amar față de firmele de taxi care se plimbă prin orașul nostru.

Mai exact, incidentul a avut loc undeva în Aradul Nou, iar în prim plan se aflau trei femei în vârstă care încercau să ajungă în oraș. Acestea au fost efectiv obligate să facă slalom între stația de taxi și stația de tramvai. 

În primul rând, cele trei au fost refuzate de un șofer de taxi din cauză că una dintre femei se afla într-un scaun cu rotile, cel mai probabil invocând motivul spațiului prea mic din taxi, chiar dacă scaunul era unul pliabil. 

După ce s-au trezit cu refuzul în față, cele trei femei au decis să meargă în stația de tramvai. Acolo, indirect, s-au lovit de un al doilea refuz. Tramvaiele nu sunt concepute în așa fel încât să reușească să călătorească chiar și persoanele cu dizabilități sau cele care au nevoie de scaunul cu rotile pentru a parcurge distanțe mai mari. 

Văzând că nu există cale să ajungă în tramvai și să meargă acolo unde aveau treabă, femeile au considerat că nu au altceva de făcut decât să se întoarcă în stația de taxi unde, poate, un alt taximetrist va accepta să le transporte. Din nefericire, singurul lucru cu care s-au ales a fost un al doilea refuz. Nici măcar o încercare a taximetristului de a le ajuta chiar dacă acesta avea cel puțin două variante. Una dintre acestea ar fi fost să încerce să plieze scaunul și să vadă dacă intră în portbagajul mașinii, iar a doua fiind un apel către un coleg de muncă ce avea o mașină ceva mai mare. 

Desigur, când s-au văzut refuzate pentru a doua oară femeile au luat-o la pas, înapoi către stația de tramvai. Norocul lor a fost că, într-un final, unul dintre puținele tramvaie Imperio și-a făcut apariția și astfel au reușit să plece în sfârșit din stație.

Ei bine, după toate acestea, povestea a ajuns virală pe un grup de facebook, AradTraffic. Acolo s-a dezbătut problema în sine, unii încercând să ia apărarea taximetriștilor, alții fiind supărați pentru cele întâmplate. 

Concluzia acestei întâmplări este că un oraș atât de mare nu are transport pentru persoanele cu dizabilitați. Egalitatea dintre oamenii sănătoși și cei care poate suferă de tot felul de probleme de sănătate este inexistentă. Respectul unora a dispărut complet și tramvaiele sunt atât de vechi încât, chiar dacă ar atașa o platformă pe care să se urce oamenii aflați în cărucioare, nu toate ușile le-ar permite să treacă de mijlocul intrării.

 

Sursă Cristian Hencz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.