Consilierii locali municipali au fost convocați, ieri, la ora 16, la o ședință publică extraordinară de îndată cu trei puncte pe ordinea de zi. Primul, și cel mai important, a fost proiectul de hotărâre nr.423/2017, „privind acoperirea pierderilor incluse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație, în sistem centralizat și neacceptate în preț, înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad”. La punctul al doilea, s-a aflat proiectul de hotărâre nr.424/2017, privind repartizarea excedentului bugetar al municipiului Arad, iar la punctul al treilea, proiectul de hotărâre nr. 425/2017, privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli.
Căldura arădenilor,
sub semnul întrebării
Dar despre ce este vorba la punctul unu. În proiectul de hotărâre supus votului consilierilor se prevede alocarea sumei de șase milioane de lei pentru acoperirea pierderilor de la CET, bani care sunt luați de la bugetul alocat construirii complexului sportiv de pe Câmpul Liniștii. Suma este necesară pentru ca CET-ul să poată furniza în continaure căldură și apă caldă, având în vedere că materia primă necesară pentru acest lucru era asigurată doar până  ieri.  Conform unei adrese trimise, către CET Arad de către C-Gaz&Energy Distribuție, furnizorul de gaze al centralei, pentru luna noiembrie nu a mai rămas disponibil gaz din producția internă, singura soluție fiind aducerea de gaz din import, prețul acestuia fiind însă de aproximativ 22 euro/Mwh. În continuare, furnizorul dă și un ultimatum: „Societatea noastră va încerca să negocieze, în vederea aprobării de către dumneavoastră, prețul pentru gaze naturale de import, dar numai în condi­țiile în care situația soldului dumneavoastră istoric va fi rezolvată în următoarele două, trei zile lucrătoare. În oricare caz, în momentul de față, conform discuțiilor purtate și conform informărilor transmise, aveți confirmată de către noi, furnizarea în condiții normale a cantităților de gaze naturale până inclusiv în data de 12.11.2017. În consecință, pentru a putea respecta reglementările în vigoare, respectiv cele cinci zile de preaviz, vom fi nevoiți să notificăm operatorul de sistem de transport privind reducerea debitului începând cu data de 13.11.2017, ora 6.00.”  Este doar una dintre adresele primite de CET Arad de la furnizor, prin care se atrage atenția că s-ar putea limita drastic cantitatea de gaze furnizată, iar arădenii riscă să rămână în frig. Asta, în condițiile în care în prima zi a lunii, CET-ul avea un sold istoric de 5.836.598,08 lei, și în ciuda solicitărilor făcute, Guvernul nu a alocat niciun leu pentru acoperirea pierderilor. Acest lucru i-a făcut pe directorii CET Arad și CET Hidrocarburi, să ceară public, ajutorul Guvernului, la sfârșitul săptămânii trecute și să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația CET-urilor din țară.
Bani din bugetul local
Primăria Municipiului Arad a
fost nevoită astfel să acopere din bugetul local parte din pierderile CET Hidrocarburi SA.  ,,Dacă anul trecut, exact în această perioadă primeam de la Guvernul României 16 milioane de lei pentru CET, iată că anul acesta nu am primit niciun ban. Mai mult decât atât, a fost dată şi celebra Ordonanţă care înseamnă pentru Arad o pierdere anuală de 16 milioane de euro. Asta spune multe despre responsabilitatea Guvernului PSD faţă de cetăţeni, faţă de oraşul Arad. Ni s-a promis un sprijin în acest sens, dar guvernanţii PSD au uitat complet şi de promisiuni şi de cei care încă sunt branşaţi la sistemul de încălzire centralizat”, a precizat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
Din fericire primul proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de ieri a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru”, un consilier neputând participa la vot.
,,Nu putem lăsa oamenii în frig. Nu avem altă variantă decât să plătim noi, din bugetul local, șase milioane de lei CET-ului. Chiar dacă domnii de la guvernare au alte probleme, noi dăm dovadă de responsabilitate faţă de cetăţeni, faţă de copiii din şcoli şi grădiniţe. Arădenii nu au nicio vină că domnii miniştri de la Bucureşti gândesc altfel “, a completat viecprimarul Călin Bibarţ. Acesta a mai precizat că nu este pentru prima dată când Guvernul României nu alocă fonduri pentru CET Arad. Situaţii similare s-au înregistrat în 2012. Așadar, cel puțin pentru o perioadă de timp ,,codul portocaliu” de la CET a fost rezolvat, prin plata celor șase milioane de lei care ,,țin” robinetul de gaz la capacitate normală.
Gabriel Constantinescu
Lucian Șerban

Recomandările redacției