Programul de reabilitare termică a blocurilor nu este întotdeauna ceea ce ar trebui să fie. Menit să aducă locatarilor clădirilor care sunt anvelopate un plus de căldură și facturi mai mici la încălzire, programul aduce însă, în anumite situații și apă în locuințe și mulți, mulți nervi. Bonus. Din partea constructorului. Asta, dacă firma care a executat lucrarea, bineînțeles după ce a câștigat licitația și a urmat toți pașii de rigoare, își tratează clienții cu un profund dispreț. De parcă în Arad nu ar fi suficienți constructori sau suficiente firme de construcții care să reabiliteze blocurile arădenilor. Regulile sunt făcute însă la București, și de multe ori nu în interesul celor care ar trebui să fie adevărații beneficiari.
Apa se poate infiltra în voie
Dar haideți să vedem despre ce este vorba. Locatarii blocului nr. 727, situat pe strada Vaslui la nr. 15, au ajuns în pragul disperării. După ce au reușit să intre în programul de reabilitare termică, au constatat că firma care a câștigat licitația, AF Consulting SRL din București, nu lucrează chiar cum scrie la carte. Dimpotrivă. Reprezentanții asociației de proprietari susțin că au observat o serie de nereguli, cum ar fi montarea unui geam fisurat și proasta calitate a structurilor metalice folosite pentru închiderea balcoanelor. Ceea ce a pus însă capac a fost faptul că în timpul vijeliei din 17 septembrie o bucată de tablă a fost luată de pe acoperiș, adică de acolo unde îi era locul, iar constructorii nu au făcut nimic pentru a remedia problema, deși ar fi trebui să facă acest lucru, având în vedere că lucrarea era încă în garanție. Având în vedere acest fapt, locatarii se tem să facă ei reparațiile, pentru că riscă să piardă garanția. Astfel, apa se poate infiltra în voie în clădire… „Privitor la lucrările de izolații termice realizate la blocul nr. 727 din str. Vaslui, nr. 15 – Arad, la recepția finală am menționat că la parter, în apartamentul domnului Ranca Angel a fost montat la balcon un geam fisurat, pe care firma furnizoare urma să-l înlocuiască. Acest lucru nu s-a mai concretizat. De asemenea, în urma furtunii din data de 17.09.2017, de pe acoperișul blocului s-a desprins tabla de pe marginea construcției, 10-12 metri. Am anunțat despre acest fapt și urma ca în cel mai scurt timp să se repare. Menționăm că lucrarea este în garanție, contractul a fost încheiat între Primăria Arad și prestatorii de servicii, asociația de proprietari fiind doar beneficiarul lucrărilor, ca urmare, noi, ca beneficiari, nu avem cum să ne adresăm constructorilor pentru a le solicita să remedieze problemele apărute. Avem rugămintea de a contacta firmele care au executat lucrările, pentru a rezolva pe cale amiabilă situația apărută”, se arată într-o sesizare trimisă Primăriei pe 10 octombrie, semnată de Crinela Livia Luncan, în calitate de reprezentant al asociației de proprietari. Având în vedere că nu s-a primit niciun răspuns, ulterior, pe 21 noiembrie, este trimisă o petiție și către Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad (ULALA). În aceasta se arată că pe lângă tabla de pe acoperiș, în timpul furtunii s-a desprins și o parte din izolația blocului. „Noi ca proprietari și beneficiari ai lucrării, nu am avut un caiet de sarcini prin care să avem posibilitatea să verificăm modul de executare a lucrărilor, și, mai mult decât atât, nu avem pregătire în domeniul construcțiilor, pentru a putea verifica o firmă dacă a executat sau nu servicii de calitate. Vă rugăm a ne sprijini în vederea rezolvării reparațiilor necesare la acoperiș, deoarece pe timpul iernii, dacă vin ninsori și îngheț, pot apărea probleme la tavane în apartamentele de la etajul superior”, se arată în petiția trimisă la ULALA, semnată de administratoarea Viorica Iuhasz.
Au scos geamurile de calitate pentru a pune termopane… albe
Grigorie Megyeri, președintele asociației de proprietari, a povestit, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de ULALA, că supărarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât au fost pur și simplu obligați să-și schimbe geamurile de tip termopan de calitate, cu niște geamuri mai proaste, dar de culoare albă, pentru ca toate să fie la fel. „În bloc aveam proprietari ce își puseseră anterior geamuri din lemn stratificat, pe care au plătit bani grei, 2.000 – 3.000 de euro. Au trebuit schimbate cu geamuri mai slabe calitativ, de 1.000 de euro, dar albe… Mai mult, structurile unor balcoane au ajuns acum să fie fixate în șase șuruburi, altele în opt șuruburi. Chiar eu am văzut cum doi muncitori au luat o astfel de structură care pur și simplu s-a îndoit, când a ajuns într-o anumită poziție. Au luat-o de acolo și au pus-o în altă parte. De altfel, dimensiunile structurilor care au fost montate pe balcoane sunt cu 20 de centimetri mai reduse decât ar fi fost normal, deși au făcut măsurători de nenumărate ori. Blocul nostru a intrat în acest program de reabilitare, pentru că avea documentația făcută de mult timp și am ajuns cobaii Aradului… ”, susține Megyeri. În aceeași ordine de idei, o altă locatară susține că până să fie pusă ampora pe bloc, îi era pur și simplu frică să nu cadă din balcon, din cauza faptului că structura metalică era subdimensionată.
Calitate proastă, la prețuri mari
Deși lucrarea lasă mult de dorit, costurile operațiunii de anvelopare sunt destul de piperate. Conform datelor furnizate de reprezentanții asociației, valoarea totală a lucrării este de 344.616, 35 lei, din care asociației îi revine suma de 72.203,69 lei, finanțarea UE și de la bugetul local ridicându-se la 200.208,98 lei (partea Primăriei fiind de 66.736,32 lei). Astfel, locatarii celor 15 apartamente au de plătit fiecare sume cuprinse între 3.000 și 5.900 de lei. Deși plata se face în rate, există și câteva familii acre au achitat tot integral, acum existând varianta să dea în judecată constructorul care nu își îndeplinește obligațiile, pentru a-și recupera o parte din bani.
Potrivit președintei ULALA, Dorina Lupșe, locatarii unui bloc mai mare, este adevărat, situat în zona Gării, și-au reabilitat termic imobilul în regie proprie, cu o firmă care a făcut lucrări de calitate, și au plătit 5.000 de lei de apartament, în condițiile în care apartamentele de acolo sunt mai mari decât majoritatea apartamentelor de blocului 727. „E vorba despre un bloc cu cinci scări și 40 de apartamente. Pentru materiale s-a plătit 520.000 de lei, pentru manoperă – 538.000 de lei, iar proiectul a costat 87.000 de lei. Asociația a ales o firmă care a montat geamuri și tâmplărie de calitate și a făcut lucrări de calitate”, a declarat Dorina Lupșe.
În ceea ce privește situația de la blocul 727, Dorina Lupșe susține că din punctul său de vedere primul vinovat ar fi dirigintele de șantier, care, spre exemplu, n-ar fi trebui să permită montarea unui geam crăpat. „Ar trebui deschisă în instanță o acțiune în constatare, iar după ce se va da o soluție, se va putea cere oprirea ratelor și conservarea părților deteriorate”, mai spune Lupșe.
Notificările Primăriei au rămas fără răspuns
În ceea ce-i privește, reprezentanții Primăriei susțin că au făcut deja demersuri către firma constructoare pentru a remedia problemele și că vor continua să facă demersuri similare, în condițiile în care nu au primit niciun răspuns. „Primăria Municipului Arad a notificat deja firma care a executat lucrările de reabilitare termică a blocului nr. 727 de pe strada Vaslui. Întrucât nu am primit niciun răspuns din partea societăţii respective, suntem nevoiţi să reluăm notificarea. Executantul lucrărilor de anvelopare are obligaţia de a remedia pe propria cheltuială defectele calitative apărute pe toată durată perioadei de garanţie a lucrării”, a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Actualitate 27
Progresul Pecica, la un pas să o învingă în deplasare pe rivala UTA-ei, Poli Timișoara
citește mai mult »