Cod portocaliu de vreme caniculară și disconfort termic accentuat în Arad

0
635

Local în județele Arad și Timiș, cu precădere în partea lor vestică, temperaturile maxime vor atinge 38°C, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Astfel, în data de 8 iulie, Aradul și Timișul sunt singurele județe din țară unde se înregistrează cod portocaliu de caniculă. 

În județele Timiș și Arad, precum și în zona de câmpie a județelor Bihor și Caraș-Severin,  vremea va fi caniculară. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37°C și izolat în Banat, posibil 38°C, iar disconfortul termic va fi accentuat. Minimele termice se vor încadra, în general, între 19-24°C, caracterizând în marea lor majoritate, nopți tropicale.
Disconfort termic accentuat (7-9 iulie, orele 11-22)
În nordul Crișanei, cea mai mare parte a Olteniei și jumătatea vestică a Munteniei, iar mâine și în sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi accentuat, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Vremea va fi călduroasă, iar maximele termice se vor situa, în general, între 31…34°C.
Totuși, în estul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte aferente, mai ales după-amiaza și seara, iar în Dobrogea și în prima parte a zilei de joi, vor fi intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină de mici dimensiuni. Local, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp (mm).
Local, disconfortul termic va fi accentuat și în Bărăgan, restul zonei joase a Transilvaniei și Moldovei, iar valorile ITU se vor apropia de pragul critic de 80.
În weekend, vremea se va menține călduroasă, cu precădere în vestul și sudul teritoriului, iar la începutul săptămânii viitoare (12-13 iulie), în Banat, Oltenia și local în Crișana și Muntenia va fi caniculă, maximele vor depăși frecvent 36-38°C și disconfortul termic va fi accentuat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.