Reprezentanții Administraiției Naționale de Meteorologie au transmis o avertizare meteorologică prin care se anunță Cod Portocaliu în județul Arad și coduri galbene în alte județe.

COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Interval de valabilitate: 15 septembrie, ora 14:00 – 16 septembrie, ora 21:00

 „În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp”, se arată în atenționare meteo.

Notă: Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 15 septembrie ora 17:00 – 16 septembrie, ora 12:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente. Local în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp.

COD GALBEN

Fenomene vizate: intensificări ale vântului. Interval de valabilitate 15 septembrie, ora 10:00 – 15 septembrie, ora 22:00

Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h.

Notă: Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Recomandările redacției