Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că vin zile toride, drept pentru care astăzi județul va fi sub cod galben de caniculă, iar miercuri și joi sub cod portocaliu. „În cursul zilei de marți (1 august), valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crişana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezea­lă (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade”, susțin meteorologii. Mâine și poimâine, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi. „În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, mai spus angajații ANM.
Potrivit site-ului german wetter.de, în cursul zilei de astăzi, la Arad, vom avea minime de 19 grade și maxime de 36 de grade; miercuri, temperaturile vor fi cuprinse între 20 și 37 de grade; joi, între 19 și 38; vineri între 20 și 39, sâmbătă între 21 și 39 de grade, iar de duminică începe „să se răcorească” puțin, maximele prognozate nemaitrecând de 37 de grade, în timp ce lunea viitoare sunt așteptate maxime de 33 de grade, deci destul de scăzute, comparativ cu zilele anterioare. În toată această perioadă nu se anunță nicio ploaie.
Recomandări pentru
populație
În aceste condiții, reprezen­tanții Prefecturii fac o serie de
recomandări arădenilor. „Este foarte important ca în special persoanele mai sensibile precum vârstinicii sau copiii să fie protejate de expunerea prelungită la temperaturile ridicate din exterior. De asemenea, trebuie să fie acordată atenție sporită hidratării corespunzătoare, conform recomandărilor enunțate de specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică. Instituțiile publice din Județul Arad sunt pregătite să acționeze în caz de urgență, dar este mult mai bine ca fiecare persoană să se protejeze împotriva efectelor nedorite ale caniculei”, susține prefectul Florentina Horgea.
Mai trebuie spus că Direcția de Sănătate Publică recomandă populației ca pe timpul caniculei să consume zilnic lichide (între 1,5-2 litri de lichide), fără a se aștepta  apariția senzației de sete. În plus, apa ideală de consum zilnic ar trebui să fie necarbogazoasă, bogată în calciu și mag­- neziu dar săracă în sodiu, cloruri și sulfați. „Este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă cu conținut ridicat de sodium pentru toate persoanele care suferă de afec­țiuni cardio-vasculare. De ase­- menea, este contraindicat consumul regulat de apă minerală carbogazoasă pentru pesoanele care suferă de boli ale rinichilor. Este interzis consu­- mul de apă potabilă de la izvoarele și fântânile pentru care nu s-a făcut o analiză a calității apei și nu există un buletin chimic și un aviz favorabil de consum”, susțin specialiștii. De asemenea, arădenii sunt sfătuiți să nu consume băuturi alcoolice, având în vedere că acestea favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; să evite consumul băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola, ceai) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), pentru că sunt diuretice, dar să mănânce în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene roșu, galben, prune, castraveți, roșii), acestea conținând o mare cantitate de apă.
Mai trebuie spus că și iaurtul este recomandat, o doză de iaurt producând aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
(L.Ș.)

Recomandările redacției