Județul Arad va fi parțial acaparat de un cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii, grindină, dar și de acumulări a unor cantități de apă însemnate.
Codul roșu este valabil în intervalul 15 iulie, ora 18:00 – 16 iulie, ora 03:00.
 
Arealul vizat reprezintă zona cu potențialu* cel mai ridicat de fenomene severe; izolat va cădea grindină de mari dimensiuni, cu diametru al greloanelor de 3-5 cm, vor fi vijelii, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. Cu precădere în zona montană, dar izolat și în rest, se pot acumula peste 65-80 l/mp.
*potențial = posibilitate; – există un anumit grad de incertitudine
 
În cealaltă parte a Aradului, codul portocaliu este valabil între 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 08:00. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 30-35 l/mp, iar punctiform 50 l/mp.
 
Nucleul ciclonic de altitudine la care făceam referire prin postarea de ieri, se regăsește poziționat deasupra Europei centrale. La periferia acestuia, deasupra zonei de vest a țării noastre, curentul-jet din troposfera medie (vântul la ~5500 m) are viteze, în general, de 15-20 m/s (~55-75 km/h) din sector sudic-sud-vestic.
La nivelul solului, de interes pentru zona României va fi talvegul (prelungirea) unui vast câmp depresionar (presiune atmosferică scăzută) ce prezintă 2 nuclee slab dezvoltate. Asociat acestuia, frontul rece ondulat care se întinde dinspre Serbia până în nordul Poloniei, în fața căruia se dezvoltă o linie de convergență ce va contribui la destabilizarea mai puternică a troposferei.
În masa de aer cald, umed și instabil preexistentă, vor exista toate “ingredientele” necesare unor manifestări severe asociate instabilității atmosferice. Parametrii convectivi (SBCAPE 1600-2200 J/kg, Thompson Index 45-50, Lifted Index -4…-8K) se vor regăsi într-un mediu cu o dinamică notabilă – forfecarea vântului* în stratul 0-6 km cu valori de 15-25 m/s, astfel încât există șanse ridicate pentru formarea furtunilor supercelulare, de regulă, responsabile pentru cele mai violente fenomene de instabilitate.
*schimbarea vitezei și direcției vântului odată cu altitudinea
Sursa: Severe Weather Alert – România

Recomandările redacției