Cod roşu de intervenţie, vineri dimineaţă, la Spitalul Târgu Cărbuneşti după ce instalaţia de oxigen s-a defectat. 15 pacienţi de la secţia ATI au fost trecuţi pe tuburi de oxigen, în ambulanţe. Doi oameni au murit, dar medicii spun că nu din cauza defectării stocatorului de oxigen, scrie adevărul.ro.
UPDATE, ora 10:15 Poliţia a deschis o anchetă.  „Politistii din cadrul Serviciului de Investigatii a Criminale au deschis un dosar penal, în cadrul căruia se cercetează fapta de ucidere din culpa“, au anunţat reprezentanţii Poliţiei Gorj

Ora 10.10: Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza. Acesta a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35: „La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a explicat Constantin Târziu.   

El a menţionat că în secţia ATI erau 15 pacienţi: „În secţia ATI din cei 15 pacienţi, 12 au fost transferaţi la Spitalul Judeţean, 2 decedaţi, dar nu pot spune 100% în momentul de faţă dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi şi încă cinci pacienţi, care aveau nevoie de oxigen au fost transferaţi la Spitalul Rovinari. Între timp am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a mai transmis managerul spitalului. 

Constantin Târziu susţine că nu au mai fost niciodată probleme cu stocatorul de oxigen: „Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4 am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului… Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul. Stocatorul nu era vechi. Poate au fost şi pierderi de oxigen. Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia, şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a declarat managerul spitalului.

El a menţionat că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.   10:00 Angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj care au lucrat în tura de noapte au rămas în continuare în activitate, pentru a asigura transportul pacienţilor   9,30: Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Uregenţă, Mihaela Ţicleanu, a spus că au fost suplimentate 14 paturi la secţiile ATI şi că a început mutarea pacienţilor de la spitalul din Târgu Cărbuneşti.  

8:40: Potrivit prefectului de Gorj, doi pacienţi care se aflau în stare gravă au murit, dar decesul nu poate fi asociat defectării instalaţiei de oxigen. Marcel Iacobescu a declarat că medicii l-au informat că cei doi pacienţi care au murit se aflau deja în stare foarte gravă şi, la momentul apariţiei defecţiunii la stocatorul de oxigen, au fost trecuţi imediat pe alimentare cu oxigen din butelii.  

Cele două decese s-au produs în jurul orei 6.30.  

67 de butelii cu oxigen medical au fost trimise din judeţele învecinate către spitalul gorjean.  

*** Potrivit prefectului de Gorj, Marcel Iacobescu, defecţiunea a apărut vineri dimineata, în jurul orei 6. La ATI se aflau 15 pacienţi în stare gravă, care au fost mutaţi în ambulanţe şi le este administrat oxigen din butelii. Pacienţii cu cel mai mare risc vor fi mutaţi la o secţie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. 

Citeste mai mult: adev.ro/r1d3n1

Recomandările redacției