Codul Penal, modificat de Comisia specială pentru legislaţie, a fost votat ieri în plenul Senatului. Reprezentanţii Puterii şi-au propus ca până la sfârşitul săptămânii, proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor, relatează digi24.ro
În noua sa variantă, infracţiunea s-ar aplica doar celor care comit fapte în interesul propriu sau al rudelor. Pragul prejudiciului a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie: 1.900 de lei. Nu este însă singura modificare adusă Codului penal.
Codul penal modificat a fost adoptat de plenul Senatului în forma adoptată de Comisia Iordache. Au fost 74 de voturi pentru, 28 împotrivă și nouă abțineri. Aleşii UDMR s-au abţinut, aşa cum au anunţat. Acum, Codul penal urmează să ajungă la vot în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Peste 4.700 de dosare vor fi închise în cazul în care vor intra în vigoare modificările Codurilor penale, declara, în urmă cu o săptămână, și procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Printre amendamentele admise în comisie figurează posibilitatea eliberării condiţionate dacă s-a executat o jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi, cum este în prezent, în cazul în care pedeapsa cu închisoarea este mai mică de zece ani.
Un alt amendament îl vizează pe condamnatul care a împlinit vârsta de 60 de ani şi care poate beneficia de eliberare condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei cu închisoarea, dacă aceasta nu depăşeşte zece ani sau cel puţin o jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de zece ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

Recomandările redacției