Hidrologii au emis marți o avertizare Cod portocaliu de inundații pe râuri din județul Arad și un Cod galben pentru râuri din alte 5 județe.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, un Cod portocaliu de inundaţii este valabil până marți la ora 18:00, pe râul Crişul Alb. O altă avertizare Cod galben a fost emisă pentru râuri din cinci bazine hidrografice, valabilă până miercuri, la ora 16:00.

Potrivit hidrologilor, Codul portocaliu vizează râul Crişul Alb, sectorul aferent S.H. Gurahonţ (judeţul Arad).

Codul galben a fost emis pentru râurile din bazinele hidrografice Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – sector aval S.H. Crişcior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Timiş – sector aval S.H. Şag (judeţul Timiş), Bârzava – sector aval S.H. Moniom (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Moraviţa (judeţul Timiş).

INHGA precizează că, începând cu ora 11:00, a fost ridicată avertizarea din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Zeci de gospodării sunt amenințate de inundații. Debitul râurilor a crescut în urma ploilor abundente din ultimele zile. Pompierii au intervenit în mai multe județe din țară, au eliberat drumurile acoperite de apă și au salvat un bărbat surprins de viitură. Mai multe sate au rămas fără drum de acces, după ce apa a rupt un pod. (BETA)

Recomandările redacției