Codul roșu de vijelii și averse torențiale continuă

0
565
Meteorologii au emis alt cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii, grindină și cantități de apă însemnate în zona de montană și submontană a județului Arad.
 
Codul roșu este valabil în intervalul 16 iulie, ora 16:00 – 17 iulie, ora 24:00.
 
Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și posibil MARI dimensiuni și vijelii, iar prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 65-80 l/mp.
În ultimele 24 de ore, în zona de munte a județelor Alba și Cluj, s-au acumulat cantități semnificative de apă, ce au depășit 120-140 l/mp, iar situația hidrologică este critică.
 
 
Totuși, în cea mai mare parte a Crișanei, este valabil codul portocaliu, cu intensitatea maximă spre seară și în cursul nopții, până la ora 03:00, 17 iulie, când instabilitatea atmosferică se va accentua.
Vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină – de medii spre mari dimensiuni (2-3 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35-40 l/mp, iar cu precădere în județele Timiș și Arad, dar și în zonele montane, punctiform 50 l/mp.
 
Astăzi, același nucleu ciclonic de altitudine responsabil de manifestările severe ale instabilității din ultimele 24 de ore, se regăsește poziționat în nordul Peninsulei Italice.
 
La nivelul solului, de interes pentru zona României un vast câmp depresionar (presiune atmosferică scăzută) ce este flancat la vest de dorsala anticiclonului Azoric aflat în zona Arhipelagului Britanic. De asemenea, dinspre sudul Serbiei până în nord-vestul țării noastre se va dezvolta o linie de convergență ce va contribui la destabilizarea puternică a troposferei.
În masa de aer cald, umed și instabil preexistentă, parametrii convectivi (SBCAPE 1600-2200 J/kg, Thompson Index 42-46, Lifted Index -4…-7K) se vor regăsi într-un mediu cu o dinamică notabilă, în special prin Banat și zona Munților Apuseni – forfecarea vântului* în stratul 0-6 km cu valori de 15-20 m/s, astfel încât există șanse pentru formarea furtunilor supercelulare, de regulă, responsabile pentru cele mai violente fenomene de instabilitate.
*schimbarea vitezei și direcției vântului odată cu altitudinea
 
Sursa: Severe Weather Alert – România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.