ziuaEveniment devenit tradiţional, aflat la a zecea ediţie şi punctând festiv excelenta colaborare dintre administraţiile celor două oraşe, Ziua Aradului la Pécs s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute. Ziua a început printr-o întâlnire tehnică. Delegaţia arădeană, compusă din viceprimarul Levente Bognar şi preşedintele Comisiei de cultură, Cătălin Lazurca, s-a întâlnit cu viceprimarul din Pécs, Nagy Csaba. Întâlnirea, mediată de vechiul prieten al Aradului, Pavlovits Attila, a pus bazele unui acord de principiu privind colaborarea cu administraţia din Pécs în efortul arădean de reabilitare a clădirilor istorice şi în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Delegaţia arădeană a avut şi o întâlnire informală cu primarul oraşului Pécs, Páva Zsolt.
Un punct de interes în programul oficial l-a constituit Planetariumul din Pécs, Primăria Arad având în vedere dezvoltarea unui astfel de proiect. Un alt moment oficial l-a constituit semnarea unui protocol de parteneriat între Biblioteca Judeţeană A.D. Xenopol şi Bibilioteca regională din Pécs, prilej cu care s-a realizat şi un schimb de donaţii de carte în valoare de o mie de euro. Partea română, reprezentată de Florin Didilescu, a donat Pécs-ului şi materiale multimedia, mai ales DVD-uri cu producţii ale noului val cinematografic românesc.
Şirul evenimentelor artistice a fost deschis de vernisarea expoziţiei de colaje aparţinând artistului arădean Adrian Sandu, în cea mai importantă galerie a oraşului. În principala piaţă a oraşului, Ziua Aradului la Pécs a continuat cu mai multe concerte. Mai întâi unul de cântece şi dansuri populare, susţinut de ansamblul Rapsodia şi de trupa de dansatori Zărandul a Palatului Copiilor, care au energizat publicul. A urmat un moment nostalgic, cel al concertului „Parfum interbelic”, al aceluiaşi ansamblu Rapsodia, condus de Vasile Rus. Seara a fost încheiată în forţă de concertul pop-rock al trupei Quaternion, un moment gustat foarte bine de publicul care şi-a manifestat entuziasmul prin dans.
Arădenii au reuşit din nou să câştige publicul din Pécs, surprinzând chiar prin mici gesturi de curtoazie: de pildă, includerea în concertele Rapsodia şi Quaternion a unor şlagăre mai vechi sau mai noi ale muzicii maghiare. Gesturi care au încântat publicul şi care au venit ca un răspuns firesc la extraordinara ospitalitate a prietenilor din Pécs.

Recomandările redacției