Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara săptămâna trecută că spitalele din România se confruntă cu o criză majoră de sânge, mai ales în perioada concediilor, când foarte multă lume este plecată, iar numărul accidentelor este mare. La Arad însă, situația este sub control, conform celor declarate de coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Laura Păcurariu. Asta pentru că, personalul de aici nu se mulțumește doar să aștepte donatorii la Arad, ci se deplasează prin județ, în căutare de sânge. „Luna aceasta ne-am descurcat, căci am mers foarte mult pe colectă mobilă în județ. Am avut două echipe: echipa de centru și echipa de colectă mobilă, care merge prin tot județul. În perioada 1-31 iulie, au existat 1021 de donatori de sânge, asta însemnând o medie de 32 de donatori pe zi, respectiv 46 de donatori pe zi lucrătoare. Din acest total, 268 au fost donatori din cadrul colectei mobile, adică 30%”, a precizat medicul director, dr. Laura Păcu­rariu.
Echipa de colectă mobilă a județului nostru se deplasează în peste 20 de localități, printre care Chișineu-Criș, Sântana, Lipova, Semlac, Pecica, Gurahonț, Olari, Curtici sau Ineu. Totodată, echipa mobilă colectează și de la secțiile de Jandarmi și Pompieri.
„Există perioade de deficit”
Întrebată fiind dacă există deficit de sânge, Laura Păcurariu ne-a spus că există perioade în care se mai întâmplă să nu fie destul sânge dintr-o anumită grupă sanguină, dar că de obicei acest deficit este repede aco­perit. „Noi ne descurcăm, mai ales pentru că avem și echipa mobilă. Avem 1.000 de donatori într-o lună, cee ce este foar­te bine. Aș putea chiar spune că nu mă așteptam să fie așa bine. Uneori avem ce­rere foarte multă pentru grupa A și atunci ne scade stocul pentru acea grupă sau alteori pentru grupa 0, asta în funcție de pacienți și de donatori. Exis­tă perioade de deficit, mai scurte sau mai lungi. Mai nou, noi ajutăm pacienți arădeni care merg în alte județe pentru tratamente. Se întâmplă ca unele persoane să se opereze în orașe precum Cluj-Napoca sau București, iar noi le trimitem sânge pentru transfuzii. Bucureștiul are nevoie de sân­ge, fiind un oraș foarte mare, dar Aradul, fiind un oraș mai mic, se descurcă bine”, a ținut să precizeze Laura Păcurariu.
Directorul Centrului de Transfuzie ne-a mai spus că în ultima perioadă au avut loc mai multe acțiuni civice pentru sporirea numărului de donatori și că,
în cazuri particulare, diverse grupuri de persoane s-au mobilizat pentru a dona pentru anumiți pacienți. „Dacă cumva nu avem sânge pentru o anumită persoană, se comunică pacientului și așa lumea se mobiliza”, a completat Laura Păcurariu.
Trei produse în loc de unul
Medicul a punctat apoi importanța unei continuități în ceea ce privește donarea de sânge: „Numărul donatorilor noi, pentru ultima lună a fost de 220. Pentru noi este foarte important ca donarea să se facă în mod regulat. Dacă donează doar o dată, pe noi nu ne ajută farte mult. La prima donare, noi folosim doar hematiile, jumătate din sânge aruncăm și asta e pă­cat. Cu cât vine mai regulat, noi putem exploata tot sângele și facem trei produse, în loc de unul. Intervalul minim de donare la bărbați este de două luni și jumătate, iar la femei de trei luni”.
De precizat ar fi faptul că grupa sanguină cea mai cerută este grupa A, dar toate persoanele sunt invitate să doneze, aceștia primind ca beneficii o zi liberă de la serviciu, plus șapte tichete de masă.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției