O colecție impresionantă de cărți vechi, rare,
colecție a bibliotecii arădene va fi pezentată săptămânal de Consiliul Județean.
Colecţia de carte rară a Bibliotecii Judeţene cuprinde şi câteva incunabule, volume realizate în perioada de început a tiparului, de la inventarea acestuia de către Johannes Gutenberg (cca 1.455) şi până la anul 1500. Exponatele, incunabule religioase şi laice, sunt valoroase prin raritate, frumuseţe și atelierul unde au fost imprimate.
Colecție Bibliotecii Județene cuprinde un exemplar unic, de altfel cel mai vechi – o culegere de texte teologice, tipărită în 1481, la Veneţia, volumul fiind scris de John (Johannes) Duns Scotus. Odată cu răspândirea tiparului, Veneţia a devenit capitala mondială a cărţii tipărite, aici activând până în anul 1500 cel puţin 150 de meşteri tipografi.
John (Johannes) Duns Scotus, denumit şi Doctor Subtilis, a fost un filozof şi teolog franciscan de orientare scolastică, activ în a doua jumătate a sec. al XIII-lea la Universităţile din Oxford, Cambridge şi Paris. Pe mormântul său, aflat în Biserica Minoriţilor din Köln, stă scris: Scotia me genuit. Anglia me suscepit. Gallia me docuit. Colonia me tenet („Scoţia m-a născut/ Anglia m-a primit/ Franţa m-a învăţat/ Köln-ul mă ţine”).
Administrația județeană va prezenta în fiecare săptămână o carte valoroasă, o incunabula, din colecția Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol”.

Recomandările redacției