„Colectiv” – primul film românesc nominalizat la Oscar

0
108

Documentarul „Colectiv”, regi­zat de Alexander Nanau, este pri­mul film românesc nomina­lizat la premiile Oscar. Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”.
Nominalizările pentru cea de-a 93-a ediţie a galei premiilor Oscar au fost anun­ţate ieri, într-o prezentare online, de actriţa şi producătoarea Priyanka Chopra Jonas („The White Tiger”) şi de cântăreţul şi acto­rul Nick Jonas.
„Colectiv” (România – Luxemburg) a fost desemnat documentarul european al anului trecut, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în luna decembrie.
Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, cău­tând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public.
Documentarul a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.
„Filmul a avut şi înainte de pande­mie un succes mare la public şi critică, dar, odată ce oamenii au realizat că rea­litatea din România pe care o văd este atât de aproape de societăţile lor, s-a bucurat de un succes ieşit din comun la presa internaţională, fiind, între timp, dat ca unul dintre cele mai bune din lume din anul 2020. Ceea ce ne ajută foarte mult pentru vizibilitate şi vom vedea mai departe cum se va traduce asta în sezonul premiilor din America”, declara Nanau într-un interviu acordat News.ro în luna decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.