colocviuUn eveniment de pionierat pentru învățământul preuniversitar românesc a avut loc, în această lună, la Arad, în spațiul cibernetic: Colocviul Internațional Educația Transdiciplinară în Învățământul Preuniversitar. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Aplicații Transdisciplinare în Educație al Colegiului Național „Moise Nicoară” din Arad, Institutul de Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate – IT4S, Rețeaua EDU Moodle România, în parteneriat cu prestigiosul Centru Internațional de Studii și Cercetări Transdisciplinare ( C.I.R.E.T –Paris) și Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra”, Arad.
„Dezvoltarea tehnologiilor de comunicație permite acum apropierea persoanelor cu interese comune, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla, facilitându-le dialogul și schimbul de idei. Globalizarea, care are loc la toate nivelurile, inclusiv la nivel informațio­nal, este un factor care, pe de-o parte, facilitează inclusiv nevoia de dezvoltare și implementare a transdisciplinarității și pe de altă parte, obligă to­todată la această mutație“, a decla­rat prof. Larisa Chiţu.
Principalul rol al ediției a doua a coloc­viului a fost de a reuni, în mediul virtual, teoreticieni și practicieni ai transdisciplinarității, care să facilieteze aplicarea acesteia în învățământul preuniversitar. Din păcate, de prea multe ori în învățământul românesc, conceptul de transdisciplinaritate este înțeles în mod greșit și este adesea confundat cu cel de inter și pluridisciplinaritate sau cu termenul de „transversal”. Pe parcursul celor trei ore ale desfășurării colocviului, participanții au putut  audia și vizualiza prezentarea academicianului Basarab Nicolescu, – invitatul de onoare al colocviului – cel care a dezvoltat fundamentarea teoretică a transdisciplinarității, și au avut oportunitatea de a-i adresa întrebări, în direct.
Participanții la colocviu au putut, de asemenea, să pună întrebări autorilor, care au înscris lucrări în cadrul colocviului. Aceste lucrări, în care s-au descris proiecte transdisciplinare experimentate practic sau au fost prezentate aspecte teoretice legate de transdisciplinaritate sunt postate pe pagina colocviului www.moodle.ro/edutd, unde pot fi accesate de către toți cei inetersați. Astfel, colocviul a constituit un prilej ideal pentru schimbul de bune practici în implementarea transdisciplinarității în educa­ția preuniversitară. Evenimentul a fost înregistrat, iar filmul cu toate discuțiile și prezentările va putea fi accesat, în curând, pe pagina principală a colocviului.
„Așadar, acest colocviu, cu participare virtuală, sperăm să continue, grație ofertei generoase făcute de Rețeaua Moodle România de a găzdui pe platforma sa educațională comunitatea celor interesați de im­ple­mentarea transdisciplinarității în învățământul preuniversitar românesc“, mai spune Chiţu.

Recomandările redacției