Colegiul Naţional Vasile Goldiş şi-a sărbătorit patronul spiritual

0
363

liceuÎn aceste zile, la împlinirea a 80 de ani de la moartea lui Vasile Goldiş, la Colegiul Naţional arădean care îi poartă numele, elevii şi profesorii au decis să sublinieze încă o dată rolul acestuia. „Ştiaţi că documentele originale ale Unirii conţinând 6000 de pagini sunt legate în şase volume şi că primul dintre ele are pe copertă fotografia lui Vasile Goldiş sub care stă scris cu majuscule: «Cuvântarea lui Vasile Goldiş la 1 Dec. 1918»? Ştiaţi că arădeanul Vasile Goldiş a avut ideea adunării de la Alba Iulia, că tot el a redactat chemarea către români să se adune acolo la 1 Decembrie, că tot el a scris Rezoluţia Marii Adunări Naţionale şi tot el a citit acolo acest cel mai important act al Unirii? Ştiaţi că în 14 decembrie 1918 Vasile Goldiş a prezentat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu România fiind aşteptat chiar în Gara de Nord de Rege şi Guvern? Ştiaţi că, cel pe care Goga îl numise «părinte al patriei», a fost primul arădean membru al Academiei Române şi că apoi va ocupa, pe rând, funcţii de ministru al cultelor şi instrucţiunii publice ministru în guvernele centrale, deputat la Radna, preşedinte al Astrei?“, a declarat Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România.

Rememorând acestea, elevii, directorul instituţiei, prof. Eugen Bocăniciu şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Vasile Goldiş i-au cinstit memoria la bustul marelui arădean din faţa şcolii. Slujba Parastasului a fost oficiată de părintele Teodor Baba, ajutat de un mic cor format din: Doru Baba, Leucuţia Alexandru, Costina Daniel şi Hanţiu Adrian.

Elevii clase a IV-a, pregătiţi de învăţătorul Viorel Dolha, în aceste zile, au prezentat prietenilor lor şi grădiniţelor partenere o scenetă în care, îmbrăcaţi în costume de epocă, au interpretat replici ale lui Vasile Goldiş, între care şi celebra ,,să jurăm credinţă de aici înainte numai naţiunii române”, ale Regelui Ferdinand, cu memorabilele ,,ne-aţi adus dorul împlinit a câtorva milioane de suflete”, ale Reginei Maria cu neasemuitele ,,fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni” şi ale Primului-Ministru Ion I.C.Brătianu, cu profeticele cuvinte ,,vă aşteptăm de o mie de ani şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată”.

Vasile Goldiş, mai târziu, mâhnit de nedreptăţile sociale, de corupţia şi de ambiţiile oamenilor politici s-a retras, la scurt timp, din viaţa politică şi se dedică activităţilor culturale trăindu-şi ultimii ani la Arad, unde încetează din viaţă la 10 februarie 1934. I s-au organizat funerariile naţionale şi în ziua înmormântării s-a instituit doliu naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.