Filiala Arad a Uniunii Scriitorilor a îmbrăcat, la sfârșitul săptămânii trecute, haine de sărbătoare. Noilor membri ai uniunii li s-au înmânat legitimațiile care atestă acest lucru, după care au fost acordate premiile aferente anului editorial 2016 în cadrul „Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad”, eveniment desfășurat la Casa Jelen.

Cu acest prilej, colegul nostru și poetul Petre Don a primit carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor din România, alături de Florin Ardelean (Oradea), Ramona Băluțescu (Timișoara), Juhász Béla (Arad), Ion Oprișor (Lugoj). „Pentru mine, validarea ca membru al Uniunii Scriitorilor din România, este ca o recompensă pentru activitatea mea literară, este ca o recunoaștere a valorii cărților publicate de mine. Așa cum un compozitor se consideră împlinit atunci când este primit în Uniunea Compozitorilor, un artist plastic are satisfacții depline atunci când este primit în Uniunea Artiștilor Plastici, tot așa și un scriitor, se poate considera împlinit atunci când este primit în Uniunea Scriitorilor. Pot spune că, deși cam târziu, devenirea mea ca membru al Uniunii Scriitorilor, este o împlinire a vieții mele”, a afirmat Petre Don.

În ceea ce privește premiile pentru anul editorial 2016, juriul a hotărât în unanimitate decernarea următoarelor premii: Gheorghe Mocuța, Salutări din Piața Reconcilierii, Editura Mirador 2016 (poezie), POST MORTEM; Andrei Mocuța, Voi folosi întunericul drept călăuză, Editura Cartea Românească, 2016 (poezie); Ion Mierluțiu, Revistele de cultură apărute în Arad în perioada interbelică, Editura Mirador, 2016 (istorie literară); Mihai Vieru, Ion Stratan, editura Muzeului Literaturii Române, 2016 (istorie literară) ; Juhász Bála, Száraz Kőd, Irodalmi Jelen Kőnyvek, 2016 (proză); Mircea Pascariu, Trax, editura Casa de pariuri literare, 2016 (debut); Sorin Alexandru Staicu (pseudonim literar: Sorin Despot), coordonarea apariției antologiei de literatură bungalou 6, editura Mirador, 2016 (antologie literară). Gala a fost prezidată de Vasile Dan, președintele USR, Filiala Arad și a debutat cu un moment de reculegere în memoria scriitorului Gheorghe Mocuța, recent plecat la cele veșnice. De menționat că fiul său, Andrei Mocuța a ținut un discurs emoționant, care a impresionat participanții.

 

Recomandările redacției