Colegul nostru Petre Don, care mai publică și sub pseudonimele Dan Patriu și Alina Iliescu, a devenit, la sfârșitul săptămânii trecute, membru al Uniunii Scriitorilor. Este o încununare a prestigioasei sale activități publicistice, care s-a materializat, până acum, în patru volume de poezie și două de proză. „Este cea mai mare realizare a mea din întreaga activitate literară. Așa cum un compozitor se consideră desăvârșit când devine membru al Uniunii Compozitorilor, un artist plastic când devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici, tot așa, un scriitor se simte mai mult decât onorat să facă parte din Uniunea Scriitorilor. Este ca o recunoaștere a filiaței tale pe plan literar. Este, pot spune, realizarea vieții mele”, ne-a declarat Petre Don.
Petre Don s-a născut la 3 martie 1951, în oraşul Curtici. A ur-mat Liceul Teoretic nr. 3 Arad (azi Csiky Gergely), Şcoala Poligrafică „Dimitrie Marinescu“ Bucureşti şi cursuri postliceale la Academia „Ştefan Gheorghiu“. Până în anul 1990 a lucrat ca tipograf-paginator la Tipografia „Gutenberg“ Arad şi la Secţia Cultură a Judeţului UTC Arad. Imediat după Revoluție, în februarie 1990 Petre Don a înfiinţat prima publicaţie independentă de după Revoluţie din Vestul României, „Litera de tipar“, nume dat după titlul unei poezii pe care a semnat-o. A lucrat, apoi, ca redactor la Tribuna Aradului, Curierul Aradului, Reporter în Arad, Oglinda, Observator arădean, iar din 2007 până în prezent este redactor, corector şi editorialist la Glasul Aradului. Publicistic, Petre Don a debutat în anul 1971 în cotidianul „Flacăra roşie“ Arad, iar literar în Revista „Excelsior”, în 1973. Din punct de vedere editorial a debutat în anul 1983 cu antologia de poezii „Noi Poesis“.
A înfiinţat şi condus Cenaclul Literar „Poesis“, 1979-1986; începând cu anul 2014 publică recenzii literare în prestigioasa revistă ARCA Arad – care îl are ca redactor-şef pe Vasile Dan, președintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor.
De-a lungul anilor a publicat următoarele volume: Noi Poesis (antologie de poezie), 1983, colaborare cu Dumitru Siniteanu; Voluptatea firescului (poezie) Ed. Mirador, Arad, 2002; Pur şi simplu (poezie) Ed Mirador, Arad, 2012; Gânduri ciobite (proză lirică), colaborare cu Hedir Al Chalabi, Ed. Mirador 2012; Roua din adâncuri (poezie) Ed. Mirador, 2013; Dialoguri Deschise (proză-convorbiri culturale), Ed. Mirador, 2016.
Este prezent în următoarele dicţionare şi cărţi: Dicţionarul scriitorilor arădeni de Iulian Negrilă; Dicţionarul presei arădene de Emil Şimăndan; Dicţionarul jurnaliştilor arădeni de Emil Şimăndan; Evoluţia şi tipologia presei arădene, lucrare de Melente Nica, Gabriela Groza şi Emil Şimăndan, apărută la Ed. Fundaţia „Ioan Slavici“, Arad, 2006; Limbă şi stil în presa arădeană de Carmen Neamţu, volum apărut la Ed. Mirador, Arad, 2007; Muşchetarii Câmpiei de Vest, volum apărut la Ed. Ivan Krasko, 2000, sub semnătura lui Florin Bănescu.
Mai trebuie spus că Petre Don a obținut trei premii care nu au făcut decât să-i confirme valoarea literară: Premiul I şi Diploma Specială la Festivalul Naţional „Cântarea României“, 1983 pentru an- tologia „Noi Poesis“; Premiul „Floa- rea de Argint“ pentru poezie, Aleşd, 1984 și Premiul Revistei „Viaţa Literar-Artistică la Concursul Naţional „Mihai Eminescu“, 1985.
Actualitate 8
Progresul Pecica, la un pas să o învingă în deplasare pe rivala UTA-ei, Poli Timișoara
citește mai mult »