Într-o liniştită zi de miercuri a anului 2006, mai precis în 22 noiembrie 2006, pe la orele amiezii, Beliu a fost zguduit de o bubuitură puternică. În câteva minute s-a aflat că peste satul lor s-a prăbuşit… un avion militar! S-a ştiut rapid şi unde: la depozitul de lemne de la marginea satului. Ulterior localnicii au aflat că avionul căzut era un MIG 21 Lancer, pilotat de căpitan comandor Dan Ghica Cucerca, de 39 de ani. În mod evident acesta şi-a pierdut viaţa în impact, botul avionului fiind foarte adânc înfipt în pâmânt. A fost însă, de asemenea, vizibil și aspectul că ultimele sale eforturi au fost de a evita căderea avionului peste liniştita aşezare arădeană. Avionul MIG 21 Lancer aparţinea Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii de unde decolase îndreptându-se spre Arad, într-un zbor de instrucţie.
De atunci, an de an, colegii de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii au venit în Beliu pentru a aduce omagiul lor pilotului dispărut. Ulterior au şi participat, împreună cu administraţia locală a comunei Beliu și familia eroului, la ridicarea unui monument: monumentul unui pilot-erou care, deși a căzut în vreme de pace, a salvat foarte multe vieți.
Anul acesta se împlinesc şapte ani de la tragicul eveniment. Comemorarea se va ţine cu 12 zile mai devreme, pe 10 noiembrie, înainte de intrarea În Post.
„În urma consultărilor pe care noi, administrația comunei Beliu, le-am avut cu familia pilotului – respectiv văduva Viorela Ghica și fetița lor acum adolescentă dar și cu foștii săi tovarăși de la Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, s-a căzut de acord ca momentul comemorativ să se țină în ultima duminică de dinainte de intrarea în Postul Crăciunului. După ofici­erea slujbei de comemorare – ținută la Biserica Ortodoxă din Beliu și apoi la Monumentul eroului, Primăria comunei Beliu va oferi masa de parastas tuturor celor ce vor aduce oma­giul lor acestui pilot-erou“ ne spune Pavel Țica, primarul comunei Beliu.
Oricum, an de an, la monumentul pilotului se depun sute de buchete de flori.
(F.B.)

Recomandările redacției