Comisia Europeană a confirmat că statul Kosovo a îndeplinit ultimele două condiţii pentru a obţine liberalizarea vizelor, în urma ratificării Acordului de delimitare a frontierei cu Muntenegru şi consolidării luptei împotriva crimina­lităţii şi a corupţiei, conform Me­- diafax.
„Toate eforturile şi munca depusă de Kosovo, în materie de liberalizare, a dat roade, iar de aceea pot confirma că statul Kosovo a îndeplinit toate criteriile pentru liberalizarea vizelor”, a declarat comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Comisia Europeană a lansat încă din 2012 dialogul referitor la liberalizarea vizelor. În raportul de miercuri, Executivul UE a confirmat că statul Kosovo a îndeplinit ultimele două criterii necesare: delimitarea frontierei şi înregistrarea unor rezultate consolidate în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei. „Astă, ultimul zid al izolării în întreaga societatea europeană a început să se dărâme. Kosovo şi UE au câştigat”, a adăugat Thaci.
Acordul privind delimitarea frontierei cu Muntenegru a fost semnat în anul 2015, însă Kosovo nu a reuşit să îl ratifice din cauza opoziţiei exprimate de mai multe partide, care considerau că acesta afectează integritatea teritorială a statului kosovar. Parlamentul din Kosovo a ratificat acordul la data de 21 martie 2018, în urma izbucnirii unor proteste violente.
„Kosovo şi-a demonstrat angajamentul în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate“, a declarat Avramopoulus, îndemnând Parlamentul European şi Consiliul să demareze următoarele proceduri.

Recomandările redacției