Uniunea Europeană ar trebui să deschidă negocierile pentru aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord, a informat Comisia Europeană miercuri, conform Politico.
„Albania şi Macedonia de Nord au arătat o determinare puternică pentru a avansa în drumul spre UE şi au atins rezultate concrete”, a afirmat Federica Mogherini, Înalta Reprezentantă UE pentru Afaceri Externe, într-un comunicat. „Având în vedere acest lucru, astăzi recomandăm ca Consiliul să deschidă negocierile cu Macedonia de Nord şi Albania”, a adăugat ea.
Decizia de a începe discuţiile de aderare trebuie să fie susţinută unanim însă de guvernele UE. Unele ţări, precum Franţa şi Olanda, s-au opus începerii negocierilor. Berlinul, în schimb, a informat că doreşte ca UE să deschidă negocierile cu ambele naţiuni.
Michael Roth, ministrul german pentru Afaceri Europene, a declarat miercuri că UE ar trebui să îşi respecte angajamentul de a le oferi ţărilor din Balcani posibilitatea de aderare. Două ţări din Vestul Balcanilor, Serbia şi Muntenegru, se află deja în discuţii cu UE privind aderarea.

Recomandările redacției