Comisia Europeană pregăteşte măsuri de aprobare a plăţii în avans a subvenţiilor agricole pe suprafaţă, astfel că fermierii afectaţi de secetă vor putea să primească în octombrie 70%-85% din plată (în loc de 50%), iar în decembrie restul de bani. Şi în România, plăţile din octombrie pot fi mai mari.
Potrivit Comisiei Europene, agricultorii vor putea primi până la 70% din plata lor directă şi 85% din plăţile în cadrul pro­gramului de dezvoltare rurală, începând de la jumătatea lunii octombrie 2018, în loc să aştepte până în decembrie pentru a-şi primi subvenţiile. În mod tradiţional, la jumătatea lunii octombrie se acordă 50% din plăţi, iar în decembrie restul.
„Având în vedere dificul­tăţile întâmpinate de agricultorii europeni afectaţi de se­cetă în această vară, Comisia Europeană continuă să acţio­neze pentru a oferi sprijin practic sectorului. Se va acor­da o flexibilitate suplimentară pentru a ajuta fermierii să furnizeze hrană suficientă pentru animalele lor”, arată un comunicat al Comisiei Europene.
De asemenea, Comisia Europeană a mai precizat că aceste propuneri vin în completarea dispoziţiilor deja disponibile pen- tru astfel de circumstanţe. „De exem­plu, în conformitate cu normele existente privind ajutoarele de stat, se pot acorda ajutoare de până la 80% din prejudiciile cauzate de secetă (sau până la 90% în zonele cu constrângeri naturale), sub rezerva anumitor condiţii specifice. Achiziţionarea de furaje poate beneficia de ajutor ca fiind fie daune materiale, fie pierderi de venit”, precizează sursa citată, conform Mediafax.
Potrivit Comisiei, despăgubirea pentru daune poate fi acordată, de asemenea, fără a fi necesară notificarea instituţiei (aşa-numitul ajutor de minimis) cu sume de până la 15.000 de euro/agricultor pe o perioadă de trei ani.

Recomandările redacției