Comisia Europeană ar urma să propună Turciei condiţii mai puţin stricte pentru liberalizarea sistemului de vize

0
336

Comisia Europeană ar urma să propună miercuri Turciei condiţii mai puţin stricte pentru ridicarea sistemului de vize pentru Europa în cazul cetăţenilor turci, susţin două surse citate de Reuters, după ce Ankara a ameninţat să renunţe, în caz contrar, la acordul cu UE privind imigranţii.

Liberalizarea sistemului de vize în cazul Turciei, o ţară musulmană cu o populaţie de 79 de milioane de locuitori, este o problemă delicată care a ridicat disensiuni printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Dar Bruxellesul face presiuni asupra ridicării sistemului de vize pentru a menţine acordul cu Turcia privind imigranţii, în încercarea de a preveni alte valuri-record de extracomunitari în Europa ca anul trecut.

Un oficial UE şi o sursă apropiată negocierilor dintre Bruxelles şi Ankara au declarat că miercuri Comisia Europeană va propune condiţii mai puţin stricte pe care să le îndeplinească în vederea ridicării sistemului de vize pentru cetăţenii turci. O a doua sursă a precizat că o întâlnire preparatoare a avut loc luni pe acest subiect.

Turcia ar trebui să îndeplinească 72 de condiţii pentru liberalizarea sistemului de vize, iar un oficial UE a declarat pe 21 aprilie că Ankara a îndeplinit mai puţin de jumătate dintre ele.

Cea de-a doua sursă a declarat luni seară că de atunci Turcia a mai îndeplinit câteva condiţii de la acea dată, dar că nu va reuşi să îndeplinească toate cele 72 de condiţii până miercuri, când ar fi termenul-limită.

Un diplomat UE a declarat separat luni că Turcia a îndeplinit 65 de condiţii, fără a preciza dacă au fost respectate în totalitate sau parţial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.