CEA fost decizia României de a aplica pentru un program preventiv și este decizia României dacă decide să meargă mai departe cu acest acord, a declarat marți, pentru AGERPRES, Simon O’Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreședintelui Comisiei Europene, Olli Rehn.

‘A fost decizia României de a aplica pentru un program de tip preventiv și România este cea care va decide dacă dorește să meargă mai departe cu programul agreat. Orice decizie ar lua România, este esențial ca țara să meargă mai departe cu implementarea recomandărilor emise de Consiliului Uniunii Europene în iulie. Acestea includ măsuri fiscale menite să atingă țintele de deficit bugetar agreate și reforme structurale ample pentru a îmbunătăți capacitatea administrativă a României și pentru a îmbunătăți potențialul de creștere’, a precizat Simon O’Connor.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat marți că monitorizează evoluțiile din România și așteaptă ca autoritățile să decidă dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ținta de deficit stabilită, se arată într-o declarație a reprezentaților FMI, transmisă marți AGERPRES, în urma refuzului președintelui Traian Băsescu de a semna memorandumul cu instituțiile financiare internaționale.

‘În timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritățile române privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By încheiat de România cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB în 2014. Suntem conștienți de dezacordul dintre președintele Traian Băsescu și Guvernul României privind măsurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv. Echipa FMI monitorizează evoluțiile și așteaptă o decizie a autorităților dacă vor să modifice politicile necesare pentru a asigura ținta de deficit stabilită, înainte de a supune spre examinare pachetul de măsuri conducerii FMI’, se precizează în document.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.

„Am decis să nu aprob acest memorandum pentru că pe pagina a treia este făcută mențiunea la obligațiile pe care și le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanți. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider împotriva șanselor de relansare a economie”, și-a argumentat președintele decizia. AGERPRES

Recomandările redacției