Comisia Europeană propune interzicerea materialelor plastice de unică folosinţă pentru a contribui la protejarea vieţii marine, relatează Mediafax.
Propunerile vizează interzi­cerea obiectelor de plastic obişnuite, inclusiv paiete, boboci de bumbac, tacâmuri, bastoane cu baloane şi agitatoare de băuturi, iar pentru a intra în vigoa­re, pro­iectul va trebui aprobat de toate cele 28 de state membre şi de Parlamentul European. Iniţiatorii proiectului vor ca până în 2025 aproape toate sticlele de plastic să fie colectate pentru reciclare.
Uniunea Europeană estimea­ză că prin interzicere se vor evita 3,4 milioane de tone de emisii de carbon, prevenirea deteriorării mediului, care ar costa echiva­lentul a 22 de miliarde de euro, până în 2030 şi ar salva consumatorii cu 6,5 miliarde de euro.
„Deşeurile de plastic sunt, fără îndoială, o chestiune importantă, iar europenii trebuie să acţioneze împreună pentru a aborda această pro­blemă. Vom interzice unele dintre aceste obiecte şi le vom înlocui cu alternative mai curate, astfel încât oamenii să poată utiliza în continuare produsele preferate”, a decla­rat prim-vicepreşedintele Uni­unii Europene, Frans Timmer­- mans.
Propunerile UE vizează reci­pientele de unică folosinţă şi articolele de luat masa de unică folosinţă, de la farfurii şi pahare de plastic, până la ambalaje pentru produsele alimentare, cum ar fi fast-food-ul.
Planul nu a stabilit încă un termen limită pentru interzicerea totală a articolelor de plastic de unică folosinţă, cum ar fi boboci de bumbac, farfurii şi paie.

Recomandările redacției