Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a aprobat preliminar iniţiativa Claudiei Boghicevici privind scutirea de la plată a debitelor stabilite pentru anumite categorii de pensionari

0
411

Propunerea legislativă semnată de deputatul PDL Claudia Boghicevici privind scutirea de la plată a debitelor aparţinând anumitor categorii de pensionari a obţinut, cu ocazia dezbaterii în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, un raport preliminar de aprobare. Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare scutirea de la plată a debitelor aparţinând pensionarilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale către bugetul asigurărilor sociale de stat, ca urmare a interpretării neunitare a OUG nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale ale agricultorilor, debite ce au fost generate din motive neimputabile acestora. Camera Deputaţilor este camera decizională, iar Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au fost sesizate pe fond cu privire la adoptarea propunerii legislative.

”Am înaintat această propunere legislativă ținând cont de greutăţile cu care se confruntă pensionarii care provin din sistemul asigurărilor sociale al agricultorilor, care au beneficiat de pensie de invaliditate, iar înainte de anul 2003 au împlinit vârsta legală de pensionare. Ulterior stabilirii pensiei pentru limită de vârstă a acestei categorii, au intervenit, ca urmare a modificării legislaţiei în materie, o serie de creşteri succesive ale cuantumului pensiilor încasate. Curtea de Conturi a stabilit ulterior ca în cazul persoanelor care s-au aflat în situaţii de invaliditate înainte de pensionarea pentru limită de vârstă, majorarea nu trebuia aplicată în integralitate, ci numai pentru partea aferentă stagiului de cotizare în cadrul fostelor CAP-uri. Aşadar, s-a considerat că o parte din pensie a fost ilegal majorată, iar casele sectoriale de pensii au calculat debite în sarcina pensionarilor pentru 3 ani retroactiv. Pe cale de consecinţă, pensionarii, ale căror pensii sunt în medie de 350 de lei, s-au văzut nevoiţi să plătească chiar şi 7-8 mii de lei, ca urmare a interpretării deficitare a legii. Guvernul a transmis un punct de vedere negativ cu privire la adoptarea acestei propuneri legislative, motivând că ar creşte deficitul bugetului asigurărilor de stat, însă, având în vedere vârsta înaintată, de peste 70-75 de ani a acestei categorii de pensionari, este puţin probabil ca aceste sume să fie recuperate în integralitatea lor. Le mulțumesc colegilor din Comisia pentru muncă şi protecţie socială pentru aprobarea preliminară a acestui proiect şi am speranţa că vom regăsi acelaşi sprijin atât la colegii din Comisia de buget şi finanţe, cât şi cu ocazia dezbaterii în plen a acestei iniţiative legislative. Reuşim, astfel, să reparăm o inechitate faţă de aceste persoane care oricum întâmpină dificultăţi materiale şi se văd obligaţi să plătească pentru o eroare neimputabilă lor”, a declarat Claudia Boghicevici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.