Mii de familii din județ așteaptă cu sufletul la gură infrastructura de apă și canalizare, mai ales că există finanțare prin POIM pentru aceste investiții sau prin viitorul PODD.

Nu sunt deloc puțini bani, discutăm de peste 400 de milioane de euro, bani care zac nefolosiți, în principal din cauza incompetenței lui Vasile Borha, cel care dintr-un umil șef de secție a ajuns ditamai directorul Companiei de Apă, o pălărie, evident, mult prea grea care apasă pe capul lui.

Au trecut mai bine de șase ani de când Compania de Apă și A.D.I. Apă Canal au semnat un contract de consultanță pentru întocmirea unui studiu de fundamentare și a documentației pentru accesarea fondurilor europene în vederea realizării infrastructurii de apă și canalizare.

După care, surpriză, în martie 2022, tot ei reziliază acel contract, care, evident, se soldează fără rezultatul scontat.

Alte județe ne-au luat-o înainte pentru că au tratat cu seriozitate această problemă și, implicit, nevoile oamenilor. De exemplu, la Prahova, s-a semnat zilele trecute un contract de 580 de milioane de euro pentru a rezolva toate problemele de apă și canalizare din județul lor.

Atragerea fondurilor europene pe care le avem de atâția ani la dispoziție pentru construirea infrastructurii de apă și canalizare în localități din județ, atât de necesare pentru un minim confort și pentru protejarea mediului, reprezintă o necunoscută pentru directorul Companiei de Apă Arad.

În 2020 ni se spunea că Compania de Apă și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal vor lucra la implementarea proiectului de 536 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei, în următorii ani, inclusiv creșterea calității apei potabile. Din această sumă, 202 milioane de euro urmează să fie investite în municipiu. După ani de zile de pregătiri, în această perioadă, suntem în contact cu experții europeni și cu echipa de implementare pentru a porni investițiile! Ce va însemna acest proiect? Modernizarea stației de epurare din Arad, peste 780 km rețea de apă modernizate sau, după caz, construite de la zero, aprox. 530 km de canalizare modernizate sau construite de la zero, stații noi de tratare sau de pompare a apei, echipamente și dotări noi.

Ce a „realizat“ în schimb Borha până acum? Creșterea prețurilor la apă și o calitate foarte proastă a acesteia.

Recomandările redacției