Compania de Transport Public Arad, cel mai mare operator de transport din Arad, se vede nevoită în 2022 să achiziționeze energie electrică la un preț de zece ori mai ridicat față de anul precedent. Astfel, compania va avea nevoie de subvenții de două ori mai mari în 2022, adică de peste 50 de milioane de lei, dar ia în calcul inclusiv reorganizarea unor curse.

Directorul CTP Arad, Claudiu Godja, a declarat, pentru Agerpres, că la finele lui 2021 au fost încheiate contracte pentru achiziţie de energie electrică valabil doar două luni, respectiv ianuarie şi februarie 2022, în speranţa că prețurile vor merge în jos.

Cu toate acestea preţul de achiziţie este însă de aproximativ zece ori mai mare decât în contractul anterior. Acesta a precizat că societatea are un consum mediu lunar de 750 MW, care este însă mai ridicat pe timpul iernii.

Suntem nevoiţi să plătim, cel puţin în ianuarie şi februarie, un preţ de 2.150 lei/MW, faţă de 233 de lei/MW anul trecut. Factura din ianuarie, care reflectă un consum estimat pe luna în curs, pentru că de acum plătim factura pe luna în curs, deci anticipat, se ridică la 2,4 milioane de lei. Spre comparaţie, factura de luna trecută a fost de 350.000 de lei. Aceste scumpiri au un impact important asupra costurilor de operare, motiv pentru care în 2022 estimăm că vom avea nevoie de subvenţii de la Consiliul Local Municipal Arad aproape de două ori mai mari decât anul trecut, a declarat Godja, potrivit agerpres.ro

Recomandările redacției