Vânătorii, gestionarii fondurilor cinegetice sau persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei vor primi un stimulent în cazul porcilor mistreţi găsiţi morţi sau bolnavi, precum și mistreţilor împuşcaţi la solicitarea expresă a autorităţii competente, în vederea stabilirii diagnosticului sau pentru mistreţii morţi în accidente, proveniţi din fondurile cinegetice. 

Proiectul de Ordonanță de Urgență ANSVSA prin care se stabilesc tipurile de exploatații pentru creșterea porcilor include și sumele acordate vânătorilor pentru fiecare mistreț împușcat, compensații pentru gestionarii fondurilor de vânătoare. Proiectul OUG urma să fie aprobat de Guvern în această săptămână. 

Suma de 300 lei va fi primită pentru fiecare cadavru pentru care s-a făcut anunţarea, de la care au fost prelevate probe şi duse la laboratoarele sanitar-veterinare și pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare, pentru siguranţa alimentelor judeţene respectând condiţiile de biosecuritate la prelevare, ambalare şi transport al probelor şi cerinţelor, care a fost neutralizat prin incinerarea și/sau îngroparea la fața locului. 

Pentru fiecare porc mistreţ vânat de la care se prezintă probe la laboratoare se va primi un stimulent de 65 lei. Sumele sunt acordate pentru fiecare set de organe aduse la laborator; carcasa trebuie păstrată până la obţinerea rezultatelor de laborator privind pesta porcină africană, în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar. 

Fondurile necesare pentru plata sumelor sunt asigurate din bugetul ANSVSA, în cadrul programelor cofinanțate, aprobate anual de Comisia Europeană. Stimulentele pot ajunge de la 65 la 750 de lei, în dependență de situație. 

Recomandările redacției