Voicu Sida

La Moneasa, în săptămâna care s-a încheiat, au avut loc mai multe evenimente. Aici s-a desfășurat un Concurs Național al Echipelor de Ambulanță, în perioada 18-22 septembrie. Însă o altă manifestare și mai importantă pentru stațiune, dar și pentru întreaga zonă, a fost inaugurarea Salinei NeoKlinik. Investițiile la acestă nouă unitate medicală ne-au lăsat ca la „dentist“, cum se spune.

Salina

La inaugurare a fost prezent un public numeros. Atât invitați, dar și un mare număr de turiști aflați la Moneasa au ținut să fie de față la momentul inaugural, la tăierea panglicii. Pe de altă parte, au dorit să vadă primii cum arată o astfel de unitate, cu cele mai noi tehnologii în materie. Patronul Beniamin Pelean ne-a declarat motivele care l-au determinat să facă această investiție. „În zonă nu este nicio astfel de facilitate. Știu că mulți pacienți când vin la Moneasa au nevoie și de proceduri pentru aparatul respirator. Se știe că în compoziția sării intră 37 de elemente chimice, o mulțime de substanțe minerale și particule care participă la cele mai importante procese fiziologice ale organismului, la mineralizarea și la hidratarea lui. Sunt foarte multe de vorbit de salină, este indicată în vreo 18 afecțiuni. Pot să spun că 50 de minute petrecute în «Camera cu sare» din unitatea noastră, echivalează cu patru ore petrecute într-o salină de mare adâncime“, a precizat Beniamin Pelean.

Acest Complex NeoKlinik, de la Hotelul Sântana nu ai cu ce să-l compari în tot Ardealul. Și nu o spunem noi, ci o spun turiștii care au mai fost și în alte stațiuni din țară, dar nu au găsit nimic de nivelul acesteia de dotare, al cadrelor medicale, al cazării și mâncării. Și într-adevăr, am vizitat câteva dintre camerele de proceduri și am văzut ce dotare tehnică de ultimă generație au. Desigur, toate acestea sunt operate de specialiștii de mare clasă pe care această unitate îi are.

Tăierea panglicii inaugurale

Panglica de inaugurare a acestei facilități medicale a fost tăiată de deputatul Dorel Căprar, Iustin Cionca – președintele Consiliului Județean Arad și bineînțeles patronul firmei – Beniamin Pelean. Au luat cuvântul oficialitățile invitate, dar și profesori universitari și medici specialiști. Beniamin Pelean a mulțumit participanților pentru prezență, toți cei de față fiind apoi invitați la o masă festivă. A urmat un program artistic, susținut de Ansamblul Cetății Dezna, însoțiți de directoarea Căminului Cultural. Așadar, de astăzi înainte, pentru felurite afecțiuni, doritorii au la dispoziție Salina NeoKlinic din Moneasa, cu dotări ultramoderne.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției