Complexul Muzeal Arad serbează Zilele Europene ale Arheologiei – 18-20 iunie 2021

0
279

 
Cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA),  arheologii de la Complexul Muzeal Arad au ales să prezinte diverse tematici, sub forma unor videoclipuri, având ca scop apropierea de publicul larg. 
Ele vin să reflecte o parte a muncii desfășurate de către aceștia în ultima perioadă.
 
Echipa:
Dr. Victor Sava – arheolog expert
Ioan Cristian Cireap – arheolog
Dr. Luminița Andreica-Szilagyi, antropolog
Daniel Preda – desenator artistic
Nelu Scripciuc – artist fotograf
 
„Această abordare are menirea de a oferi o perspectivă mai largă asupra cercetării arheologice. Munca de arheolog este de multe ori învăluită în mister. În primul rând, aceasta pornește dintr-o mare pasiune asupra trecutului omenirii. Ea presupune o muncă de teren prin care sunt surprinse elemente ale culturii materiale. Deși aceasta reprezintă partea spectaculoasă și cea mai cunoscută publicului, munca este continuată prin multe alte etape. Scopul arheologilor este acela de a înțelege mecanismele de funcționare ale unor societăți umane din trecut, iar pentru aceasta, el trebuie să fie familiarizat și cu alte discipline. Putem aminti antropologia fizică, de ajutor pentru identificarea diverselor aspecte ce țin de evoluția fizică a omului, putându-se totodată determina sexul indivizilor, vârsta, uneori cauza decesului. De asemenea, o componentă esențială a muncii de cercetare este reflectată prin studierea resturilor de animale descoperite în săpături arheologice; arheozoologul ne poate indica aspecte privitoare la economia comunităților și la obiceiurile alimentare. Pe lângă aceste discipline, arheologia beneficiază și de munca asociată a fizicienilor și chimiștilor; prin analize specifice se pot determina originea geografică a unor indivizi, alimentația acestora, compoziția chimică a diverselor artefacte, originea unor minereuri, etc. Acestora li se adaugă reprezentarea grafică a artefactelor relevante, descrierea lor minuțioasă, cât și restaurarea pieselor reprezentative”, a transmis echipa de arheologi a Complexului Muzeal Arad. 
 
O parte din aceste aspecte au dorit să surprindă specialiștii Complexului Muzeal Arad în cadrul videoclipurilor realizate cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei (ZEA) 2021:
Victor Sava – Asediul fortificației epocii bronzului de la Sântana – ”Cetatea Veche” 
 
Ioan Cristian Cireap – Arheologia epocii dacice în județul Arad
 
Luminița Andreica-Szilagyi – Violența în evul mediu. Osuarul de la Tauț, județul Arad
 
Daniel Preda – Utilizarea desenului grafic în arheologie
 
Alte detalii despre eveniment la nivel european și național:
 
Evenimentul pe pagina de facebook a Complexului Muzeal Arad:
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.