În plină perioadă de marcare a Centenarului Marii Uniri, Complexul Muzeal prezintă exponatul luni acesteia, o lucrare deosebită. Este vorba de „Scenă de luptă la Păuliș” – ulei pe pânză, creație a maestrului arădean Francisc Baranyai. Lucrarea este etalată în expoziția de istorie la Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul copiilor.

Pictura înfățișează în centru un ofițer rănit, bandajat la cap, încurajându-și soldații să reziste. Câțiva dintre aceștia sunt de asemenea răniți, unul dintre ei e căzut. În partea stângă se observă un tanc german. Tabloul a intrat în colecția muzeului arădean în anul 1959, autorul donând-o instituției de cultură.

Sacrificiile stașilor români au fost inspirație pentru mai multe opere de artă, câteva dintre aflate în colecția Complexului Muzeal Arad. Exponatul lunii septembrie este legat de memoria luptelor de la Păuliș, una din cele mai crâncene bătălii ale celui de-al Doilea Război Mondial disputate pe teritoriul României. În intervalul 14-20 septembrie 1944, detașamentul de la Păuliș, compus în principal din elevii școlii de subofițeri de la Radna a reușit să țină piept forțelor inamice maghiare și germane, mult superioare din punct de vedere numeric și dispunând de echipament militar mai performant, inclusiv unități blindate. În total au luptat acolo 1808 soldați sub comanda colonelului Alexandru Petrescu. Și-au pierdut viața zeci de soldați și sute au fost răniți.

Francisc Baranyai este un pictor arădean de referință, între artiștii secolului XX , născut la Arad pe data de 3 octombrie 1923. A studiat la Institutul de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj – profesori Abody Nagy Béla, Kádár Tibor, Corneliu Baba,Catul Bogdan, Aurel Ciupe. Din 1956 expune pe simezele regionale organizate la Timișoara, iar din 1968 în cadrul manifestărilor județene, deschise la Arad. A fost și specialist în probleme de restaurare, lucrând în laboratorul Muzeului Județean Arad. Operele sale se află în colecțiile private din România, Ungaria, Germania sau Norvegia. Modul în care folosește lumina este cel asemănător cu al maestrului Corneliu Baba. (…) Dar pictorul arădean e prea îndrăgostit de culoare pentru a se rezuma doar la clarobscur (…) Voința îl îndrumă, în cele mai multe lucrări, spre o combinare de mijloace ”, susținea criticul de artă Horia Medeleanu, despre operele de artă ale pictorului.

Arădenii și nu numai pot admira lucrarea de marți până duminică, între 09.00-17.00.

În fiecare lună – o lucrare în atenția publicului

O lucrare, ori obiect din colecția muzeului arădean, de patrimoniu și de referință pentru anumite evenimente istorice – sunt aduse în centrul atenției de Complexul Muzeal, în fiecare lună. Acesta este după cum se știe, proiectul „Exponatul Lunii”, ce dorește o apropiere față de public și o etalare a unor creații deosebite. Acest proiect este prezent și pe platforma globală globală izi.TRAVEL.

Recomandările redacției