Autoconducerea Românilor din Seghedin, Catedra de Limba şi Literatura Română a Facultăţii Juhász Gyula a Universităţii din Seghedin, au organizat sâmbătă, 16 iulie 2016, la sediul Primăriei din Szeged, o manifestare culturală de excepție, pusă sub genericul ZIUA CULTURII ROMÂNE LA SEGHEDIN.

Alegerea acestui moment, pentru desfășurarea manifestării, nu este unul întâmplător, având în vedere că la Szeged, în data de 14 iulie 1849, se parafa un document cu valoare simbolică pentru Revoluția Europeană de la 1848-1849: Proiectul de împăciuire româno-ungară. Semnatarii acestui document au fost: Nicolae Bălcescu și Kossuth Lajos, fruntași ai revoluției europene.

Comunitatea românilor din zona Szeged a ținut să marcheze acest eveniment printr-o Conferință Internațională – desfășurată la sediul Primăriei orașului, participanții fiind întâmpinați de autoritățile locale. Întregul eveniment a fost organizat de Gh. Petrușan (Autoconducerea Românilor din Seghedin) și Mihaela Bucin (Șeful Catedrei de limba și literatura română din cadrul Universității din Szeged).

Invitații au fost, alături de gazde, din România și Serbia. Au conferențiat:  Gheorghe Petruşan (Seghedin), Mircea Măran (Vârşeţ), Marius Ioan Grec (Arad), Otilia Hedeșan (Timișoara), Eufrozina Greoneanţ (Vârşeţ), Péter Weber (Seghedin). La manifestare a participat și Consulul General al României la Szeged, Ioan Fodoreanu, precum și reprezentanți ai Ambasadei României din Ungaria.

Un moment important a fost reprezentat de discursul prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, Directorul CUSMP al UVVG, care a amintit manifestările pe care universitatea din Arad le-a organizat în acest an, la Arad sau la Budapesta, în memoria lui Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la prima atestare a numelui lui Mihai Eminescu în literatura română. De asemenea a fost evocat și sprijinul pe care UVVG din Arad îl acordă tinerilor români din Ungaria, dar și comunității românesti din țara vecină, în domeniul educației și culturii. Ca semn de prețuire pentru implicarea Catedrei de limba română de la Univ. din Szeged, în demersul făcut pentru păstrarea identității naționale, prof. Marius Grec a acordat Catedrei de limba română, respectiv, profesoarei Mihaela Bucin, Medalia „Mihai Eminescu – 150 de ani de la atestarea numelui Eminescu în literatura română”, medalie emisă de Liga Culturală a românilor de pretutindeni și UVVG din Arad.

(Catedra de limba română a Universității din Szeged a fost distinsă de UVVG din Arad, în urmă cu 4 ani, cu Premiile literare MIHAI EMINESCU și IOAN SLAVICI, pentru contribuția importantă adusă la menținerea spiritualității românești în Ungaria.)

Un moment important al manifestării s-a materializat prin festivitatea de depunere de coroane la Placa Memorială “Kossuth – Bălcescu”, din Piaţa Klauzál.

La finalul manifestarii a avut loc Lansarea numărului special bilingv al Revistei „Convieţuirea”, vorbitorii fiind: Gheorghe Petruşan, Rolul Catedrei de Română de la Seghedin în viaţa comunităţii româneşti din Ungaria și Petru Cîmpian, Memorii pe bandă – Vocile Catedrei.

Totul s-a încheiat printr-o recepţie, oferită de organizatori, cu sprijinul Primăriei din Szeged.

 

 

Recomandările redacției