După cum se știe, în multe comunități din județ încă se mai păstrează și func­ționează composesoratele – o anu­me „formă asociativă de proprietate“ asupra unor terenuri, mai ales a pășunilor ori pădurilor. Din păcate, aceste asociații sunt de cele mai multe ori în centrul unor scandaluri, ce ajung să fie publice, motivul cel mai întâlnit fiind acela al neconsultării membrilor Composesoratului cu privire la unele acte majore din viața acestuia. Ședin­țele în care se încearcă rezolvarea problemelor apărute fiind de cele mai multe ori încheiate cu dispute aprige între masa mare a membrilor și conducerea ce a dezamăgit.
Recent, am fost solicitați să participăm la o astfel adunare – printre multe altele la care am participat – și, așa cum au precizat și unii membri composesori: „acolo unde conducerile au o pregătire educațională bună – în special în domeniul economic, acestea sunt mult mai greu de «țepuit» decât altele care nu se încadrează în aceste situații“.
Revenind la ultima adunare a unui composesorat  – al cărei nume nu-l dăm – membrii composesori au subliniat câteva aspecte ce se doresc a fi obligatorii în funcționarea acestora și care credem că e bine să le facem cunoscute, o concluzie s-a impus, spusele unui participant des­criind-o corect.
„Pentru orice operații ori servicii ce se vor face în cadrul Composesoratului, membrii acestuia trebuie să fie informați de acestea ÎNAINTE de încheierea oricărui contract cu terți. Altfel, chiar dacă ești de bună credință (ori mai ales atunci!) te trezești că rămâi fără pădure ori fără pășune. Consiliul de Administrație să aibă împuternicire doar pentru UNELE urgențe. Tot altceva ce se face trebuie să fie numai și numai cu aprobarea membrilor composesori și NU doar cu avizul împuterniciților. Și toate trebuie să treacă prin Adunarea Generală. De asemenea, condu­cerile trebuie să știe la zi toată legislația pe temă – și să aibă pregătirea necesară corectei înterpretări a acestora –  altfel ne putem trezi că putem fi… în afara legii. Nu mai putem permite ca oameni cu maxim șapte-opt clase ori, dimpotrivă, mult prea tineri și fără nici un fel de experiență să conducă destinele unor altfel de asociații“ ne spunea un inginer pensionar participant la adunare (G.P.),  cu 38 de ani de experiență în conduce­rea unor unități.

Recomandările redacției