presed Compos Gh Tamas la izvorul dragosteianexa Camin Cult LAZURILAZURI parapantaLocalnicii din zonele rurale sunt obișnuiți de zeci de ani cu existența composesoratelor, una dintre cele mai cunoscute asociații din zonele rurale.
Despre rezultatele obținute de o astfel de asociație existentă în satul Lazuri – sat aparținător de comuna Vîrfurile – am purtat discuție tocmai cu persoana care o conduce.
Este vorba de Gheorghe Tamaș, președintele Composesoratului Urbarial din satul Lazuri, despre care se spune că a înregistrat cele mai deosebite rezultate, din zonă, chiar din județ.
– Sunteți președintele Composesoratului Urbarial din satul Lazuri. Cum comentați rezultatele obținute în ultima perioadă – des­pre care s-a dus vestea, domnule Gheorghe Tamaș?
– Eu nu sunt genul acela de om căruia îi place să se laude, dar nu pot să nu vorbesc despre rezultatele composesoratului nostru care se cam cunosc peste tot. Pot afirma, de asemenea, că membrii composesoratului nostru au ajuns acum pe mâini bune; am și un consiliu de administrație bun și tot ceea ce facem supunem aprobării Adunării Generale, pentru o bună transparență decizională.
– Vă rugăm să detaliați puțin situația Composesoratului Lazuri: ce suprafață aveți în administrare, în ce condiții, ce beneficii au compo­sesorii?
– Composesoratul Urbarial din satul Lazuri are la ora actuală după cum urmează: 1421,2 ha – suprafață care este acoperită de pădure: arbori din specia rășinoase și foioase; o suprafață de 91,2 ha – pășune împădurită și o suprafață de 129,2 ha – pășune cu pajiște. Trebuie să știți că noi ne administrăm pădurea – Ocolul Silvic este numai prestator de servicii; noi suntem cei care administrăm și așa credem că ar fi normal să fie cam peste tot. Așa se face că în anul 2012 am exploatat circa 11 mii de arbori și am plantat 22 de mii de puieți din specii de rășinoase și foioase. În anul acesta încă nu am exploatat lemn dar de plantat am plantat nouă mii de puieți. Așa este normal: ca în locurile de unde exploatezi, acolo să și plantezi alți arbori. Altfel… ne vom duce de râpă, cum se zice în popor; pentru că nu va mai fi pădure în câțiva ani. Lucrările de împădurire le-am realizat cu lucrători zilieri din localitatea Lazuri, mai precis cu un un număr de 11 persoane. Ne-am gândit la început să ne cumpărăm utilaje specifice pentru acest gen de operații dar după un calcul pe care l-am făcut am constatat că din punct de vedere economic nu ieșim mai bine față de situația când am lucra cu o firmă licențiată în exploatarea forestieră care are în dotare utilajele specifice.
– Cum estimați că va fi, din punct de vedere economic, anul 2013, adică anul în curs, în ceea ce privește exploatarea lemnului?
– După părerea mea anul 2013 va fi un an mai bun, mai bogat pentru Composesoratul Urbarial din satul Lazuri. În acest an avem 2.835 mc de lemn de foioase conform amenajamentului silvic de tăieri către diferiți agenți economici iar aceste tăieri vor fi progresive, în două etape. Am făcut deja cerere de oferte către diferiți agenți economici deși în acest an cererea este foarte mare și prețurile le-am ridicat: am stabilit în adunarea generală. În anul acesta vom intra în al treilea an de profit: de la mine nu pleacă nimeni fără să nu achite. În anul 2012 cifra de afaceri a fost de 650 de mii – adică 6,5 miliarde lei vechi, să înțeleagă toată lumea – iar profitul net a fost de patru miliarde. Diferența de cheltuieli a fost în diferite servicii cum au fost: exploatarea lemnelor către populație, plata către Ocolul Silvic pentru serviciile prestate și drumuri forestiere care au aproximativ 2 km lungime. Am omis să vă mai spun că anul trecut am amenajat un izvor cu apă foarte bună: când o pui în pahar se aburește paharul, atât este de rece.
Sunt cetățeni din zonă care vin cu bidoane să-și ducă apă de băut pentru că au constatat că după ce o bei îți face și poftă de mâncare.
Mai trebuie să adaug că nu am făcut precizări despre masa lemnoasă care va fi pentru membrii composesoratului în acest an: este vorba de 2.000 mc. Pe lângă această cantitate le vom mai aproba încă 600 mc de rășinoase care trebuie scoase afară, rezultată în urma doborârii unor arbori de către vânt ori datorită terenurilor accidentate.
– Vorbind despre aceste cifre vrem să vă întrebăm: sunt în limite normale sau sunt mai deosebite decât în alte locuri?
– Vreau să vă spun că nu au nicăieri acest volum de beneficii – mă refer la membrii unor composesorate, firește. Aceleași beneficii le vor avea și în anul acesta, ca dividende. Fiecare membru composesor titular: primește 10 mc de lemne de foc – din care 5 mc sunt plătiți cu in leu, adică 0,20 lei/metru cub; ceilalți 5 mc vor fi la prețul de 15 lei/mc, la care se mai adaugă trasul în rampă, urmând ca de aici fiecare membru composesor să se deplaseze să ridice lemnele.
Mai este ceva: pentru fiecare căsătorie legitimă, cuplul de căsătoriți primește drept cadou 10 milioane lei vechi și materiale de construcție. De asemenea, la fiecare nou-născut mama copilului primește câte 10 milioane lei vechi. Asta o facem ca să ajutăm și să încurajăm totodată creșterea demografică. Asta pentru că suntem într-o situație de scădere drastică a populației și noi suntem conștienți că trebuie făcut ceva de către toată lumea care are posibilități. De asemenea, noi ajutăm și la necaz: la decese, de exemplu, oferim familiei celui decedat tot 10 milioane lei vechi. Tot noi ajutăm și Grădinița și Școala cu lemne de foc, pentru ca toți copiii să aibă condiții bune de învățat iarna. Tot ceea ce v-am enumarat a fost aprobat de adunarea generală. În cadrul Cosiliului de administrație am supus Adunării Generale ca în colaborare cu Primăria să reabilităm spațiile interioare ale Căminului Cultural și să-i mai extindem suprafața cu 64 mp, ce va consta într-o terasă amenajată. Vrem să mai asigurăm și un spațiu în care să încapă 300-400 persoane unde să se poată ține diferite activități culturale și de altă natură ce se vor derula în sat. Aici vom avea o bucătărie care va dispune de toată gama de ustensile: atât de veselă cât și de tacâmuri. Tot în cadrul Căminului Cultural vom avea și un spațiu care va găzdui un cabinet medical.
– Am înțeles că vreți să organizați o sărbătoare aici…
– Dacă va ține timpul cu noi să știți că în a doua zi de Rusalii, asta fiind lunea, printre altele vom avea două Aerocluburi care vor face demonstrații de zbor cu parapanta, să mai vadă și consătenii noștri și ce nu au mai văzut. Cu această ocazie invit agenții economici să participe alături de noi la această sărbătoare, care va avea loc în locația numită „La izvorul dragostei“, care a fost inaugurat anul trecut, la ieșirea din satul lazuri, către satul Leuca. Ați văzut că aici drumul este pregătit deja pentru asfaltare.
Mai vreau să adaug că nu am exagerat de fel: la acest izvor, de anul trecut, de când l-am amenajat frumos, tot mai multă lume vine să ia apă de băut, mergând vestea că este bună și că are și alte calități.
– În încheiere, după ce ne-ați înșirat atâtea realizări, vreau să vă rog să ne spuneți ce dezamăgiri aveți vizavi de contextul general, pentru că am observat că aveți o stare de nemulțumire?
– Pe scurt, situațaia este cam așa: suntem proprietari dar nu suntem stăpâni. Spun asta în sensul că suntem „terminați“ de taxe și impozite către stat; nu-ți mai vine să mai faci nimic. Nu de mult am fost la București, pentru a rezolva o problemă… Vai de noi: nu te bagă nimeni de acolo în seamă. Când întrebi ceva… doar ridică din umeri. Deci, în țara asta trăim noi, dar cred că „cei mari“ nu știu ce se întâmplă la nivelul nostru. Dar… nici nu mai vreau să mai spun ori să mai aud de așa ceva.

Recomandările redacției