Comuna Covăsânţ a fost cu­prinsă în programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015 – 2023. Asta înseamnă măsurare şi înregistrare gratuită pentru case şi terenuri aparţinând statului, ori aflate în proprietate privată, în sistemul integrat de cadastru şi publicitate. Proiectul este cel mai mare de acest gen din ultimii 150 de ani.
Guvernul a aprobat anul trecut H.G 294/2015 privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte funciară 2015-2023. Obiectivul constă în măsurarea şi înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi publicitate. În momentul de faţă, la nivel naţional, situaţia este catastrofală: din numărul total de imobile, de 40 de mi­lioane –  opt milioane în mediul urban şi 32 de milioane în rural, sunt înregistrate doar 7,4 mi­lioane, şi anume, 3,6 milioane în mediul urban şi 3,8 milioane în rural.  Aradul este printre primele judeţe cuprinse în program, acesta urmând să se deruleze în Covăsânţ, Livada, Fântânele şi Frumuşeni.
„Am fost la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a discuta despre acest program. Programul va lua start în vară, după ce se va alege firma care se va ocupa de măsurători gratuite la proprietăţi. Facem un apel la cetăţeni, ca atunci când se va prezenta în teritoriu echipa care va executa măsurătorile să fie disponibili pentru interviuri“, a explicat primarul Traian Balint.
Principalele etape ale programului constau în: înştiinţarea proprietarilor,  identificarea limitelor administrative şi stabilirea sectoa­relor cadastrale;  identificarea am­plasamentelor imobilelor; identi- ficarea titularilor drepturilor reale, a posesorilor şi a altor deţinători, precum şi preluarea actelor în original sau în copie legalizată a acestora; sesizarea Camerei Notarilor pentru emiterea certificatelor de moştenitor; actualizarea informaţiilor culese din teren; publicarea documentelor tehnice cadastrale; soluţionarea contestaţiilor şi deschiderea noilor cărţi funciare;
Se fac demersuri pentru lucrările la drumuri
Cum luna martie este pe cale să se încheie, administraţiile se pregătesc să înceapă lucrări în infrastructură. La Covăsânţ, în perioada următoare vor începe noi lucrări de reabilitare a străzilor, lucrări ce continuă pe cele derulate anul trecut. Trebuie spus că, investiţiile din infrastructură efectuate în 2015 s-au realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), desigur, cu cofinanţare locală. Şi cele care se vor realiza în acest an vor fi acoperite tot din bani obţinuţi din PNDL. Anul acesta, în etapa a doua vor fi puse la punct alte opt străzi. Potrivit primarului Traian Balint, contractul de finanţare este în curs de emitere.
Edilul comunei Covăsânţ susţine că vor fi derulate lucrări şi din bani din bugetul local. „S-a terminat documentaţia pentru asfaltarea străzii numărul 2, cheltuielile pentru această lucrare urmând să fie acoperite din bugetul local. Se vor efectua lucrări pe o lungime de 660 de metri, iar valoarea totală se ridică la 440.000 de lei. La sfârşitul acestei luni vom scoate deja documentaţia la licitaţie“, a spus primarul comunei Covăsânț, Traian Balint.
După ce se vor încheia aceste lucrări vor fi executate amenajări de şanţuri şi podeţe. Primăria localităţii face un apel la cetăţeni pentru întreţinerea şi realizarea curăţeniei de primăvară, în faţa gospodăriilor.
Avantaje pentru copii
Programul after school are rezultate bune la Covăsânţ, acesta funcţionând din 2014.  „Capacitatea este de 20 de locuri, iar supravegherea este asigurată de învăţătoarea Monica Jiva. Masa se serveşte în regim catering“, spune primarul localităţii Covăsînţ, Traian Balint.
Printr-o intervenţie făcută de primărie la o firmă de transport, un număr de 36 de copii au transport şcolar asigurat spre Arad, parte din cheltuieli fiind subvenţionate de administraţia locală. Elevii achită 190 de lei din abonament, la care se adaugă 60 de lei din partea primăriei. Subvenţia se acordă elevilor de la finele anului trecut.

Recomandările redacției