Comuna Ghioroc este în grafic cu construcţia capelelor din cimitire

0
820

A început construcţia şi la capelă mortuară din Minis, aceasta fiind cea de a treia capelă care va fi construită în comună Ghioroc.
Joi 25 februarie 2016 s-a pus piatra de temelie la construcţia ce va fi Capela mortuară de la Minis.
La acest eveniment a participat preotul protopop Ioan-Terentie Jidoi alături de preot Ioan Florea, parohul Minişului, preot Mircea-Vasile Ciorogariu şi preotul Cosmin Balint, secretarul P

rotopopiatului Lipova,  care împreună cu reprezentanţii primăriei, reprezentanţi ai Consiliului Local Ghioroc şi numeroşi participanţi au pus piatra de temelie a capelei mortuare de la Miniş.
„Să dea Dumnezeu să fie într-un ceas bun, să ne ajute Dumnezeu să finalizăm lucrările începute la termenele propuse în toate cele trei sate. Mulţumim tuturor participanţilor la acest eveniment, mulţumim constructorilor pentru treabă bună pe care o fac lăudat fiind faptul că se munceşte bine, repede şi fără rabat de la calitate sau cantitate“, aşa cum a spus preotul paroh Ioan Florea.
„Felicit iniţiativa primarului Corneliu Popi-Morodan şi a consiliului local Ghioroc pentru ceea ce au început să facă. De asemenea, ţin să mulţumesc şi pentru invitaţia de a participa la slujba de punere a pietre de temelie a capelei mortuare de la Miniş.“, a declarat protopopul locului Ioan Jidoi.
Construcţia de capele în cimitirele din comună se doreşte de mai mulţi ani, dar bazele s-au pus în anul 2013 atunci când Primăria a demarat lucrările la o nouă strategie de dezvoltare locală valabilă pentru anii 2014-2020, astfel s-au făcut chestionare care au fost completate de către persoane fizice şi juridice din comună Ghioroc, iar în urma analizei acestor chestionare a reieşit ca prioritar pentru comuna Ghioroc continuarea lucrărilor la infrastructură de bază, finalizarea lucrărilor la viaductul de peste liniile CFR şi construcţia de capele în cimitire.
„Ne-am apucat de treabă, am făcut proiectele şi autorizaţiile şi acum construim. Cons­truim be banii proprii, econo­- misiţi din taxele şi impozitele achitate de cetăţeni, bani care în anul 2014-2015 i-am folosit pentru plata utilajelor achiziţionate pe fonduri europene, iar acum când am finalizat proiectele şi ne-au fost returnaţii acei bani am înţeles să îi folosim aşa cum au spus cetăţenii. Aşa cum am mai spus anul trecut am rămas cu un excedent al bugetului pe care îl vom folosi la construcţia capelelor. Ideea este să avem construită câte o capelă în fiecare sat până în vara anului 2016. Asta nu datorită faptului că aşa ne cere Legea ci datorită faptului că în chestionarele completate de cetăţeni cu ocazia realizării strategiei locale de dezvoltare, asta ni s-a cerut de către cetăţeni şi consider că asta trebuie să facem.“, a declarat primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan.
De precizat este faptul că în ceea ce priveşte construcţia capelelor de la Ghioroc şi Cuvin sunt în graficul de execuţie şi ca conform planurilor vor fi gata până de sărbătorile pascale (1 Mai 2016). Se speră că se va termina şi capelă de la Minis până pe 1 mai iar dacă acest lucru nu va fi posibil aceasta fă fi finalizată mai mult ca sigur de Hramul Bisericii din Minis, adică până pe 21 mai 2016 de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Toate aceste termene sunt propuse în condiţii normale ale vremii, iar dacă totuşi vremea nu ţine cu administraţia şi nu se poate lucra aşa cum s-a plănuit, se crede că până la vară lucrările vor fi finalizate integral. În plan este si construcţia capelei din cimitirul din Cuvin cel dinspre Covăsânţ, satul Cuvin având la dispoziţie două cimitire, la care încă nu sunt strânşi destui bani pentru a începe, dar dacă la rectificările ce vor urma o să mai existe surse de finanţare suplimentare se vor demara lucrări şi pentru acea capelă.
Finalizarea lucrărilor integral se referă la faptul că mai sunt în plan de realizat până atunci şi asfaltarea acceselor spre capele, realizarea branşamentelor la energie electrică şi apa, extinderea iluminatului public până la fiecare capelă şi construcţia de toalete.
Compartimentul de gospodărire locală Ghioroc deja a început lucrul la porţile de acces care se vor face în fata capelelor.
S-au făcut demersuri încă din decembrie 2015 pentru racordarea la energie electrică a capelelor şi în prezent se aşteaptă ca electricienii să realizeze acest lucru, iar imediat după terminarea porţilor şi a racordării la reţeaua de apă se va începe lucrul la stâlpii de iluminat public, iluminat ce va fi extins spre capele. După cum se vede în comună Ghioroc planurile de dezvoltare sunt mari şi îndrăzneţe, tot ce mai trebuie este timp şi răbdare fiindcă toate se vor rezolva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.