Halmagiu 1 Halmagiu 2 Halmagiu 3 Halmagiu 4 Halmagiu 5 Halmagiu 6 Halmagiu 7Fără atragerea a peste două milioane de euro, ca investiţii în infrastructura localităţii pe Măsura euro­- peană 3.2.2., Hălmagiul avea şi astăzi drumuri de pământ, străzi desfundate şi pline de praf, şanţuri colmatate şi poduri părăginite. Aceasta este opinia majorităţii cetăţenilor cu care am stat de vorbă pe parcursul săptămânii trecute, marea lor majoritate precizând şi faptul că cel care a atras aceste investiţii istorice în comună este nimeni altul decât domnul Adrian Ţoca, primarul care este astăzi suspendat prin volnicia unor funcţionari de la Prefectura Aradului. Aproa­pe două decenii în urmă, până la venirea domnului Ţoca în fruntea comunei, nu s-a mişcat un pai la noi în localitate – ne-am mărturisit cetăţenii cu care am sta de vorbă – şi nimeni de-acolo de sus nu s-a sesizat în vreun fel. Nimeni n-a venit să facă controale şi să vadă cum zăceau aleşii pe scaune, în vreme ce apele primăverii veneau de pe dealuri şi ne inundau cu totul, pentru că şanţurile erau pline cu buruieni şi n-avea apa pe unde se scurge.
Chiar şi bătrânii povestesc, duminică de duminică, cum înfruntau noroaiele uliţelor venind la sfânta Biserică, care cu cizme, care cu galoşi traşi peste pantofii de sărbătoare. La fel mergeau şi copiii la şcoală, cu noroaiele până-n gât, de nu mai pridideau sărmanele mame să le spele hăinuţele în fiecare zi.
Astăzi, în schimb, toate uliţele sunt asfaltate şi toate trotuarele betonate, astfel că te duci de-o plăcere la magazin sau la Biserică, chiar şi în papuci de casă. Aşa şanţuri n-au mai avut hălmăgenii de la întemeierea voievozilor Bibarţ şi Moga, iar la poarta fiecărei case există posibilitatea de racord la reţeaua de apă curentă sau la cea de canalizare.
Cei mai mulţi dintre hălmăgenii cu care am discutat sunt de părere că autorităţile au făcut un abuz fără egal atunci când l-au suspendat pe primarul Adrian Ţoca. „Oare de ce n-au venit domnii de la Arad să-l vadă pe primarul Ţoca şi atunci când umpla zi de zi, în cizme de gumă, pe şantierele din localitate, vorbind cu muncitorii să efectu­eze lucrări de calitate şi cu oamenii de la noi să mai îndure regimul de şantier” – ne-au spus câţiva lo­calnici.
Una peste alta, majoritatea celor cu care am vorbit consideră că astăzi, când se judecă procesul contra Prefecturii, primarul Ţoca îşi va demonstra nevinovăţia şi va pune la dispo­- ziţia instanţei actele doveditoare ale nevinovăţiei domniei sale. Fireşte, există şi păreri contrare majorităţii cetăţenilor, dar acestea sunt izvorâte fie din interese politice, fie de altă natură.
„Aşa-i la noi, nu vedeţi şi prin Parlament? – ne spunea unul dintre cetăţenii cu care am vorbit şi care, ca fiecare, doreşte să-şi păstreze anonimatul. Starea normală este atunci când se ceartă şi când nu se mai înţeleg aliaţii între ei, nu atunci când totul este în ordine. Când par împăcaţi, toată lumea îi acuză de blat, ca la nimeni în lume…”
Pentru a exemplifica doar câteva dintre realizările edilitare din localitatea Hălmagiu, am pus alăturat câteva poze pe care le-am făcut pe parcursul anului.
În încheierea materialului de faţă, mai precizăm faptul că gospodarii de prin alte sate sau chiar din alte judeţe care vin sâmbăta la piaţa din Hălmagiu şi care au auzit despre suspendarea primarului nostru, îşi fac sfânta cruce şi se întreabă cum este posibil aşa ceva. Binenţeles, nu pot înţelege cum poate să fie suspendat cineva din funcţie, care a atras investiţii de milioane de euro în comună şi care a urbanizat în totalitate o localitate întreagă. Toţi ne-au spus că, prin localităţile lor de baştină, nimeni nu face nimic…

Recomandările redacției