La nici 35 de ani a ajuns în fruntea unei comunităţi de 7.000 de oameni, ale căror gospodării intră de acum în responsabilitatea sa. Face parte din noua generaţie de politicieni, cea a oamenilor implicaţi, sinceri, serioşi, conştienţi de valoarea muncii lor – drept pentru care îşi pot permite să nu fie obedienţi. Este din acea generaţie care şi-a făcut studiile la timp, are şapte ani de acasă, iar pentru el oamenii din comună sunt oameni, nu alegători. Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea „şi a satului Sânmartin“, după cum îi place să se prezinte, vine dintr-o generaţie tânără, a întreprinzătorilor, a oamenilor respectuoşi, pentru care culoarea politică este mai puţin importantă decât bunul simţ şi omenia cu care apare în faţa semenilor. „E foarte important să comunici cu oamenii. Pe mine mă găseşte omul de dimineaţa până după masa, oricând. Sunt la dispoziţia lor“, spune Otlăcan.

Dacă nu îţi place administraţia, o iei razna!“

Chiar dacă Ciprian Otlăcan face parte dintr-o nouă generaţie de politicieni, una de la care tragem nădejde că va schimba în bine nuanţa peiorativă a denumirii de „politician“, primarul în vârstă acum de 36 de ani se confruntă cu o problemă veche: birocraţia. „Trebuie să îţi placă administraţia, altfel o iei razna! Birocraţia te omoară! Sigur, şi satisfacţia lucrului realizat te face să nu te opreşti. Este important să nu dai înapoi atunci când apar primele greutăţi, ci să te ridici şi să mergi înainte“, declară Otlăcan.

O comună resuscitată

Comuna Macea, împreună cu satul aparţinător Sânmartin, are o populaţie de aproximativ 7.000 de oameni. Aflat la primul mandat, Ciprian Otlăcan se poate lăuda cu o mulţime de proiecte, în ciuda faptului că în momentul preluării mandatului, comuna Macea avea zero proiecte. Conducerea Primăriei a încercat să acopere toate necesităţile: cultură, sport, curăţenie, investiţii etc.

În acest moment se asfaltează 3 kilometri şi jumătate de drum în Macea şi Sânmartin.

Se află în derulare trei proiecte PNDL, care constau în modernizarea unităţii sanitare din Macea; modernizarea a două şcoli; asfaltarea de drumuri de 3 kilometri şi jumătate, la care se vor adăuga pe viitor alţi opt kilometri.

Proiecte europene de anvergură

Introducerea canalizării şi a apei, cu branşament la fiecare casă în cartierul nou de locuinţe, reprezintă un alt proiect îndrăzneţ al primarului Otlăcan. Proiectul este realizat din fonduri europene şi cuprinde în jur de 120 de case, printre contribuabili numărându-se şi tineri căsătoriţi până în 35 de ani.

Tot din fonduri europene va fi modernizată piaţa agroalimentară.

De asemenea, reţeaua de gaz va fi extinsă cu 12 kilometri, se va extinde capela mortuară cu anexe, s-au realizat deja trotuare moderne atât în Macea cât şi în Sânmartin.

Tot la capitolul proiecte mari şi îndrăzneţe intră şi o bază de agrement de mari dimensiuni. „Avem depus pentru finanţare un proiect ce cuprinde un bazin didactic, ce va fi cuprins în cadrul unei baze de agrement. Baza va fi dotată cu terenuri de tenis, un teren mare de fotbal, inclusiv căsuţe pentru închiriere“, ne-a declarat Ciprian Otlăcan.

Macea are de asemenea o bogată tradiţie culturală, Gura Satului şi Festivalul Părădăicilor fiind doar două din festivalurile cunoscute în întreg judeţul. „La Macea s-au născut personalităţi importante precum Pavel Mercea, Pavel Covaci, Dimitrie Grama, Carol Feher, Mircea Curtuțiu, Alexandru Ioan Ardelean sau scriitoarea Florica Rantea Cândea. De asemenea, am înfiinţat ansamblul de dansuri populare pentru copii, a Căminului Cultural. Pe plan sportiv, ne lăudăm cu echipa mare de fotbal C.S. Voinţa Macea dar şi cu înfiinţarea a două grupe de juniori“, spune Ciprian Otlăcan.

Oamenii au locuri de muncă

Alături de Ciprian Otlăcan, la conducerea Primăriei comunei Macea se află viceprimarul Gabriel Bârsăuan. „Când am preluat primăria, în comună se aflau 96 de asistaţi sociali. În acest moment mai avem 12. La început m-au urât, dar acum vin oamenii să îmi mulţumească. Îmi spun că înainte se mulţumeau cu 200 de lei pe lună, în timp ce acum au salarii de 3.000 de lei“, ne spune Bârsăuan.

Vocea străzii

Primarul Ciprian Otlăcan se bucură de o mare simpatie în rândul locuitorilor comunei Macea. „În cinci mandate nu s-a reuşit nimic din ce a reuşit să facă Otlăcan în primii trei ani de mandat. Efectiv, a schimbat faţa satului Sânmartin“, ne declară Vasile Sfrangeu, din Sânmartin.

De fiecare dată când am fost la primar, acesta a avut timp pentru mine. Nu am ce să spun vreun cuvânt rău la adresa lui“, ne mărturiseşte Domnica Ivanovici.

Adrian Cotuna

Voicu SidaRecomandările redacției