Am ajuns la Moneasa într-o zi frumoasă și am putut admira – încă o dată, frumusețea acestor locuri de basm, luminate de un soare strălucitor, de primăvară timpurie.
Întâlnirea cu primul edil al comunei, Nuțu Herbei, o aveam programată din vreme deci eram așteptați.
Ședință de Consiliu Local cu „scântei“
Întâmplarea a făcut însă ca în ziua respectivă să fie organizată și ședința de Consiliu Local, având ca temă dezbaterea bugetului, motiv pentru care am fost invitați și la aceasta. La ședință a fost prezent și deputatul Florin Tripa. Ședința a                decurs conform tipicului stabilit: președintele de ședință a prezentat ordinea de zi după care s-a luat cuvântul.
Deputatul Florin Tripa a precizat în cuvântul său că „trebuie făcute proiecte cât mai multe, nu se mai poate aștepta. Știu, că ați primit bani puțini de la Consiliul Județean dar asta e situația, deocamdată. Și trebuie avut grijă și de această stațiune…“.
Primarul Nuțu Herbei a subliniat însă că „noi am primit cei mai puțini bani din toată zona, deși avem și stațiunea. Mai vreau să spun un aspect: comuna trăiește din vânzarea de masă lemnoasă, marea majoritate a agenților economici de pe raza comunei lucrează cu personal angajat cu jumătate de normă sau uneori chiar «la negru». Și atunci de unde să avem noi banii necesari dezvoltării? Și atunci să mai vorbim să ne și modernizăm stațiunea?! Înainte de 1989, muncito- rii – pe care îi plătim acum noi, comuna – erau plătiți de Stațiunea Moneasa. Acum toate cheltuielile sunt pe capul nostru, a Primă-        riei – tot ce se execută ca gospodărire în Stațiune.
Am primit pentru echilibrare la buget suma de 85.000 roni: 60.000 de la Ministerul Finanțelor și 25.000 de la Consiliul Județean. Către această sumă s-a mai primit de la CJA încă 75.000 și 25.000 din fondurile propriii. În total ar fi 100.000 pentru mo­dernizare străzi, proiect demarat prin PNDL din anul 2015; deci stăm destul de rău“.
Avem și noi proiecte și
planuri…
Discuția cu primarul Nuțu Herbei a continuat, mai apoi, tot pe aceeași temă: a problemelor legate de lipsa fondurilor necesare dezvoltării și modernizărilor.
„În legătură cu proiectele și programul acestui an, ne-am propus includerea în Masterplanul pe Turism a României a unor proiecte, unele din ele fiind în faza de analiză și scriere a studiilor geotehnice  și topografice, având în vedere statutul de Stațiune balneoclimaterică și de interes național. Tot am vorbit de construirea unei pârtii de schi pentru sezonul de iarnă. Ce frumos
și util economic ar fi fost ca asta să fi fost gata, mai ales că anul trecut am avut zăpadă din plin!
Eu vreau să fac modernizări în Stațiune, pe o suprafață de circa 5 ha, deschidere pentru circuitul public a peșterei Cavernele Monesei, amplasarea unei telegondole, a unui telescaun care ar face legătura dintre centrul sta­țiunii și Vârful IZOI, situat la altitudinea de 1.100 metri și pe lungime de 5 km. Apoi, amenjarea Lacului cu nuferi din centrul stațiunii, amenajarea unei piste de biciclete de 3 km, construirea unui patinoar cu o o suprafață de circa 600 mp.
Deci avem pe agenda noastră de lucru mai multe proiecte și obiective, și noi știm ce ar trebui făcut dar am avea nevoie și de sprijinul CJA. Ei au însă ca țintă să… preia stațiunea de la comunitatea noastră. Ați văzut însă ce părere au consilierii locali: nici nu vor să audă de așa ceva!“ a descris situația primarul comunei Moneasa.
Lucrări de primăvară în Stațiune
Discuțiile ca… discuțiile, dar gospodarii comunei și-au văzut de treaba lor. Astfel că se poate vedea cu ochiul liber că primarul și-a pus personalul la treabă și totul arată deosebit. S-a făcut o curățenie exemplară în stațiune, au fost curățate și statuile din parc dar și parcul, firește. Au fost plantați un număr mare de arbori ornamentali – tuia. S-a făcut curățenie și în comună: a fost toaletată și vegetația din centrul comunei, de la Primărie, s-a toaletat și gardul viu, s-a curățat spațiul verde etc., aspecte ce n-au trecut neobservate de către localnici care și-au manifestat mulțumirea față de aceste activități.
„Cum am mai precizat, avem șase muncitori pentru aceste munci, avem și un tractoraș cu care asigurăm întreținerea spațiilor verzi peste tot“ evidenția primarul Nuțu Herbei.
Polițiștii, implicați în menținerea unui climat sigur
Și polițiștii din comună își fac sim­țită prezența, uneori mai discret alteori mai ferm, după caz, în buna conviețuire a comunității. Întorși de pe teren, unde au discutat cu localnicii, ei au ținut să facă un apel către persoanele care conduc mopede și biciclete pe raza comunei.
„Li se interzice conducătorilor de mopede dar și de biciclete să circule pe trotuare. Circulând pe drumurile publice, este obligatoriu pentru siguranța lor să poarte însă îmbrăcăminte cu elemente fluorescente, reflectorizante, mai ales când și vizibilitatea este redusă.
Pietonilor li se atrage atenția să traverseze strada cu calm, prin locurile marcate special – ori pe la colțurile străzilor, atunci când marcajele lipsesc – și numai după o prealabilă și temeinică asigurare. Asta pentru că, din păcate, printre turiști – și nu nu­mai, sunt parcă tot mai mulți vitezomani și trebuie să ne punem la adăpost de orice accidentare la întâlnirea cu aceștia, pe noi și pe cei ce ne însoțesc“ sublinia agent șef principal Ioan Toma, șeful Postului de Poliție din Moneasa.

 

Recomandările redacției