E.ON

Compania E.ON România

Compania E.ON România avertizează că în sezonul rece, odată cu punerea în funcţiune a aparatelor şi instalaţiilor de încălzire alimentate cu gaz, creşte pericolul producerii unor accidente sau a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon urmare a folosirii necorespunzătoare ale acestora sau a efectuării unor modificări neautorizate la instalaţii.

Astfel, este  interzis dormitul în încăperi cu focul deschis sau în încăperi cu aparate de utilizare nelegate la coşul de fum (reşou, aragaz etc.). Focul nu va fi lăsat nesupravegheat la aparatele neautomatizate. În cazul în care aparatul de utilizare nu este etanş sau nu are tiraj, focul nu va fi aprins.

Totodată, trebuie asigurată o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă. În cazul în care se constată lipsa tirajului, nu se aprinde focul decât după efectuarea lucrărilor necesare, de către o firmă autorizată.

O atenţie deosebită trebuie acordată coşurilor de fum, fiind recomandată verificarea şi curăţirea acestora de cel puţin două ori pe an, o dată înainte de venirea sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate.

De asemenea,  consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de aprindere al arzătoarelor, astfel încât să nu genereze acumulări de gaz care conduc la evenimente deosebit de grave. Dacă se simte mirosul specific de gaz trebuie  stinse imediat toate focurile, se deschid uşile şi ferestrele, nu se manevrează aparate electrice şi se anunţă dispeceratul E.ON Distribuţie România.

Pentru utilizarea gazelor naturale în condiţii de siguranţă, E.ON Distribuţie România solicită consumatorilor să nu folosească nici un fel de alt combustibil (lemn, deşeuri, hârtie, materiale plastice etc.) în instalaţiile de gaz, deoarece acestea pot duce la deteriorarea arzătoarelor şi la înfundarea coşurilor de fum. Aceste deteriorări pot să ducă, la rândul lor, la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau chiar explozii.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al E.ON Distribuţie România la unul dintre numerele de telefon de mai jos şi să aplice următoarele măsuri de siguranţă: să stingă toate focurile,  să deschidă imediat toate uşile şi ferestrele,  să nu manevreze aparate electronice, să nu aprindă lumina, să nu verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale.

Numerele de urgenţă puse la dispoziție pentru cetățeni sunt 0265.200.928, număr cu tarif local din rețeaua ex-Romtelecom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie sau la numărul 0800.800.928, număr gratuit din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă.

Prin respectarea strictă a acestor reguli consumatorii pot beneficia în condiţii de siguranţă de gazele naturale.

 

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției