Comunitatea din Săvârşin, acolo unde se află reşedinţa preferată a Familiei Regale, a primit cu tristeţe vestea morţii Regelui Mihai I. Preotul spune că Regele Mihai I a fost preţuit de localnici şi consideră că a murit un „om drag, un român adevărat”. Localnicii din comuna Săvârşin, acolo unde se află reşedinţa preferată a Regelui Mihai I, sunt trişti în urma aflării veştii morţii Regelui Mihai I. „Comunitatea din Săvârşin este tristă în urma acestui eveniment, dar având în vedere starea de sănătate a Regelui, care a fost destul de rea de ceva vreme încoace, ne aşteptam ca la un moment dat să se întâmple şi acest lucru neplăcut”, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean.

Primarul din Săvârşin îşi aminteşte că Regele Mihai a vizitat ultima oară castelul din localitate în urmă cu trei ani, de Crăciun şi, la fel ca în fiecare an, a oferit cadouri familiilor sărace şi a primit sute de colindători. “Cred că la Crăciunul din acest an se împlinesc trei ani de când Regele Mihai I n-a mai fost la Săvârşin. De obicei, în preajma Ajunului de Crăciun se mergea împreună cu Majestatea Sa Regele la familii nevoiaşe din Săvârşin, unde se ofereau daruri: alimente, îmbrăcăminte, dulciuri pentru copii. Asta negreşit în fiecare an se întâmpla. În ziua de Ajun veneau la castelul regal colindătorii din Săvârşin şi cu câteva zile înainte veneau şi colindători din alte zone să colinde familia regală. A doua zi de Crăciun se mergea la slujba religioasă de la biserica ortodoxă, iar restul timpului îl petrecea în familie”, a afirmat Ioan Vodicean.

De asemenea, Călin Mădăluţă, preotul bisericii ortodoxe din Săvârşin, a declarat că de marţi, în fiecare seară va fi săvârşită o slujbă de pomenire în memoria Regelui Mihai I. Preotul din Săvârşin spune că Regele a fost un “român adevărat”, “preţuit” de comunitate. “În fiecare seară, începând din această seară (n.r. – marţi), vom face slujbe de pomenire pentru Majestatea Sa. Oamenii sunt îndureraţi, pentru că Majestatea Sa a fost preţuit de comunitate, iubit, mai ales că el a iubit mult Săvârşinul, venea aici de foarte multe ori: vara, iarna. Toţi suntem acum într-o stare specifică morţii unui om drag şi de suflet şi, până la urmă, unui român adevărat. În fiecare an, peste 200 – 300 de familii erau ajutate de Majestatea Sa, primeau cadouri din partea Majestăţii. Era foarte atent cu oamenii, îi iubea. În anii precedenţi, după sărbătoarea de Sfântul Nicolae, erau doar cete de colindători la castelul regal. Acum va fi doliu. Ăsta e cursul şi mersul vieţii, nu putem să-l oprim şi să-l dăm înapoi. Ne rugăm la Dumnezeu pentru el, pentru sufletul lui”, a afirmat părintele Călin Mădăluţă. Familia Regală şi-a recuperat castelul din Săvârşin în 2001, iar de atunci a devenit o tradiţie ca membrii familiei să petreacă Sărbătorile de Iarnă aici, dar şi perioade de peste vară. Renovarea completă a castelului s-a încheiat în toamna anului 2015, când reşedinţa a fost readusă la forma anterioară confiscării.

Flori și lumânări la bustul Regelui Mihai I

De asemenea, craiovenii au început, marţi după-amiază, să depună flori şi lumânări la bustul Regelui Mihai I, din Piaţa Tricolorului, pentru a-şi arăta regretul faţă de moartea Suveranului. Oamenii din Craiova au vrut să arate că sunt alături de ultimul monarh al României şi, la câteva ore după anunţul decesului acestuia, au început să vină şi să depună flori şi lumânări la bustul Regelui Mihai I, din centrul oraşului, lângă Teatrul Naţional. Bustul Regelui Mihai I din Craiova a fost dezvelit în anul 2014. A fost realizat de sculptorul craiovean Marcel Voinea, iar la ceremonia din urmă cu trei ani a participat Alteţa Sa Regală Principele Radu. Iniţiativa instalării unei statui a regelui în centrul Băniei a aparţinut Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, ca recunoştinţă pentru rolul fostului suveran în crearea a două dintre instituţiile emblematice ale Craiovei: Universitatea şi Filarmonica „Oltenia”.

Recomandările redacției