Concediu plătit de 45 de zile pentru salariații care au grijă de bolnavii de cancer

0
183

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații ar putea să apară în viitor și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege înregistrat miercuri la Senat. Concediul ar urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Proiectul de lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Documentul are o largă susținere, fiind semnat atât de parlamentari ai Puterii, cât și de parlamentari ai Opoziției, asta însemnând că are șanse mari să devină lege.

Mai precis, concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice va fi inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații în prezent. Pentru a fi acordat, concediul va necesita un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni.
Atât salariatul, cât și pacientul vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii scriu că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și că se estimează că acesta va deveni în viitor principala cauză de deces din UE. În acest context, este nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori, conform avocatnet.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.