Concediul medical pentru persoanele cu arsuri grave va dura cât ține tratamentul, dar și recuperarea

0
248

Cei care au suferit arsuri grave vor putea beneficia de concediu medical și de indemnizația aferentă pe durata întregului tratament, inclusiv pe perioada de recuperare, potrivit unui proiect de act normativ adoptat luni de Executiv. Totodată, indemnizația brută lunară pe care o vor primi cei cu arsuri grave va fi 100% din baza de calcul.

Astfel, durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă va fi, în cazul unor boli speciale și pentru unele tipuri de arsuri, următoarea:

un an, în intervalul ultimilor doi ani, pentru unele boli cardiovasculare;

un an și jumătate, în intervalul ultimilor doi ani, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii;

pe toată perioada de tratament, până la vindecare, pentru tuberculoză;

pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare, pentru unele tipuri de arsuri.

În plus, potrivit proiectului, indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, urmează să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

 

În prezent, OUG 158/2005 stabilește, ca regulă generală, că valoarea brută lunară a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.

 

Baza de calcul al indemnizațiilor destinate salariaților se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

 

Acum, valoarea brută lunară a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din baza de calcul doar în cazul în care incapacitatea este determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum și de o boală infectocontagioasă din grupa A ori de urgențe medico-chirurgicale.

 

Pentru elaborarea proiectului, a fost consultată și Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează, începând din mai 2021, cunoștințele necesare “coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală)”, după cum apare într-un comunicat al Ministerului Sănătății publicat cu ocazia apariției proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.