Un miniportret mozartian, o secvenţă din creaţia de primă tinereţe a celui mai strălucitor şi talentat exponent al clasicimului vienez, readuc în prima parte a concertului simfonic din Sala Cercului Militar, organizat în seara de 16 martie,  la ora 19.00,  două dintre cele mai şarmante partituri din catalogul de maestru –  Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major K.216 şi Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major K. 299 – ópusuri cuprinse în seria celor tributare stilului galant şi influenţelor franceze, în care Mozart a căutat un pretext cât mai plauzibil pentru exersarea imaginaţiei sale de o bogăţie surprinzătoare.
„Un acompaniament realizat cu supleţe de dirijorul Radu Ciorei, subliniază calităţile solistice ale interpreţilor, violonistul italian Riccardo Zamuner, flautistul Cons­- tantin Talmaciu şi harpista Kiss Zsófia, dar şi particularităţile acestor partituri, realizate aparent conform standardelor timpului, prima, de o grandoare neobişnuită, a doua, cu destinaţie precisă pentru literatura de salon, încărcată de atribute care îi justifică marea popularitate dar şi perfecta adaptare la gusturile Franţei şi ale societăţii ei“, ne spune Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Radu Ciorei
În galeria dirijorilor români de astăzi, personalitatea muzicală a lui Radu Ciorei se caracterizează prin împletirea armonioasă, în ţară şi peste hotare, a celor două specialităţi de bază ale profesiei sale  – genul simfonic şi spectacolul de operă. Discipol al maestrului Emil Simon, la Academia de Muzica din Cluj- Napoca,  Radu Ciorei îşi desăvârşeşte pregătirea muzicală în Germania, cu reputaţi maeştri ai baghetei precum Igor Markevitch, Kurt Masur şi Otmar Suitner. În perioada  anilor 1991 – 2001 a fost Director al Filarmonicii „Marea Neagră”, timp în care a activat şi ca dirijor al instituţiei, poziţie pe care şi-a păstrat-o până în 2004, când devine dirijorul Teatrului Naţional de Opera şi Balet din Constanţa. Din anul 1994 este director onorific al Seoul Symphony Orchestra – Coreea de Sud.
A acompaniat artişti  de talie internaţională, precum: Elena Cernei, David Ohanesian, Stefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Eugen Sârbu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Dan Grigore, Daniel Podlovski, Alexander Kniazev, Sherban Lupu, Irina Mureşanu, Maria Esther Guzman, Corina Belcea-Fisher, Dana Ciocârlie, Simos Papanas, Gabriele Pieranunzi, Dagoberto Linhares, Bojidar Nikolov, Abdel Rahman El Bacha etc.
Riccardo Zamuner
Riccardo Zamuner a absolvit Conservatorul San Pietro a Majella din Napoli. A participat la numeroase concursuri naţionale, câştigând de-a lungul anilor doar primele poziţii: premiul I  la concursurile Le Camenae d’Oro (2007),  Luigi Denza (2008, 2010, 2012)  Vincenzo Mennella – Ischia (2009, 2010), premiul II la concursul Premio  Crescendo – Firenze (2011),  Premiul « Civicrazia Napoli per l’eccellenza » ( secţiunea muzică – 2013). Este membru al orchestrei Conservatorului San Pietro a Majella din Napoli, alături de care a concertat sub bagheta dirijorului Riccardo Muti.
Constantin Talmaciu
Constantin Talmaciu, prim flautistul orchestrei noastre simfonice, este absolvent al Academiei de muzică „George Enescu” din Iaşi şi posesorul a numeroase premii câştigate  la Concursurile naţionale de interpretare. În ultimele stagiuni muzicale flautistul a colaborat frecvent cu ansambluri simfonice din Viena (Staatsoper, Volksoper) şi Baden.
Ştefan Şimonca-Opriţa
Elev al Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, Ştefan Şimonca-Opriţa, studiază vioara cu prof. Artemiu Şimonca-Opriţa (2005 – prezent). A studiat vioara şi cu prof. Ana Hălmăgean (2007 – 2011), urmând şi cursuri de măiestrie cu prof. Mihaela Tomescu (Bucureşti, din 2011), David Grimal (Paris, Saarbrücken, din 2016), precum şi ocazional, cu alţi maeştri. Studiază pianul de la 6 ani şi viola de la 10 ani.
A debutat la şapte ani pe scena Filarmonicii arădene, în iunie 2008. În decembrie 2015 a susţinut un recital la Ateneul Român în cadrul „Stagiunii de marţi seara” a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A fost solistul orchestrelor Filarmonicilor de Stat din Arad, „Dinu Lipatti” din Satu Mare, „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. A susţinut recitaluri şi concerte în cadrul Pieţei Festivalului George Enescu (Bucureşti), în Londra (la Cadogan Hall), Manchester (la Royal Northern College of Music) şi Leiston (Marea Britanie), în Praga, cu prestigioasa orchestră PKF Prague Philharmonia (Cehia), în Saarbrücken, Traunstein şi Neumarkt (Germania), în Békéscsaba şi Gyula (Ungaria), în diferite oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Râmnicu-Vâlcea, Lugoj, Covasna, Bistriţa, Sinaia, Buşteni, Caransebeş, Cisnădie, Carei. A fost în mai multe rânduri invitatul televiziunilor naţionale şi regionale, locale sau on-line.
A fost bursier al mai multor şcoli de muzică de cameră din Europa: Pro Corda (Leiston Abbey, Anglia, 2010-2015); Music Works (Brambletye, Londra, 2014-2016), SoNoRo „Interferenţe 2016 Workshop” (Traunstein, Germania), „HfM Saar Summer School” (Saarbrücken, Germania, 2016).
Este câştigătorul mai multor con­cursuri de vioară, pian, violă şi compoziţie, dar de asemenea şi de… tir sportiv.
Kiss Zsófia
Harpista Kiss Zsófia a absolvit  Liceul de muzică Richter János din Győr şi începând din anul 2010 studiază la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. La Concursul Naţional de Harpă din Ungaria s-a clasat pe primele locuri ale competiţiei, câştigând premiul II şi premiul special  în 2003, premiul I şi premiul special  în 2006 şi premiul special  la ediţia din  2009.   În 2010 obţine premiul II şi premiul special la Concursul Internaţional  din Slovenia, iar în 2013, poziţia a  II-a, în cadrul Concursului organizat de  Universität  für Musik und Darstellende Kunst  din Viena.

Recomandările redacției