Concert de muzică psaltică bizantină, susţinut de două ori în cadrul festivalului Filocalia

0
346

Concert Bizantion-Arad 11 aprilie„Psaltichia rumânească la curtea lui Constantin Brâncoveanu”. Acesta este titlul concertului care va fi susţinut de corul psaltic Byzantion în cadrul Festivalului spiritualitate şi de artă sacră românească „Filocalia” (ediţia a II-a), dedicat anul acesta Sfinţilor Martiri Brâncoveni. „Consiliul Județean Arad invită arădenii la a se lăsa purtați peste veacuri în atmosfera slujbelor de altadată, de la fastul și strălucirea marilor praznice până la tânguirea și tainicul Săptămânii Patimilor, cu puțin înainte ca domnitorul Constantin Brâncoveanu să își ia rămas bun de la pământul românesc. Cine va participa la concert va auzi și se va bucura de muzica bisericească care s-a cântat în Țara Românească, în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu. Concertul este inedit, atât prin calitatea interpretării melosului bizantin, cât și prin faptul că partiturile folosite la concert sunt manuscrise din fondul istoric de muzică al Academiei Române”, transmit organizatorii.

Concertul, care va fi susţinut de două ori – o dată astăzi, de la ora 19, la Biserica Ortodoxă din Curtici şi o dată vineri, de la ora 18, la Palatul Cultural din Arad, se vrea o celebrare a artei şi frumuseţii, Byzantion fiind unul dintre marile coruri axate pe muzică psaltică din Europa.  Începând cu anul 1997 grupul a susţinut numeroase concerte în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Republica Moldova, Germania, la Muntele Athos şi în România, participând la festivaluri importante de muzică sacră. De asemenea, în fiecare an, membrii corului au luat parte la diferite hramuri ale aşezămintelor monahale româneşti şi greceşti de la Muntele Athos, precum şi la numeroase simpozioane internaţionale, încercând să transmită frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine.  Mai mult, sub directa îndrumare a maestrului Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Constantinopolului şi profesor la Conservatorul de Stat din Atena, Byzantion a înregistrat până acum 11 albume audio.

Corul activează actualmente în Iaşi, România, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi sub egida Universităţii de Arte „George Enescu”.

Promovarea muzicii bizantine a Sfinţilor Părinţi ai Bisericii Răsăritene în spaţiul occidental urmăreşte redarea frumuseţii monodiei sacre de tradiţie milenară, monodie pe cât de complexă şi de sobră pe atât de lipsită de teatralităţi şi excese şi care revelează pe cât posibil o imagine muzicală a ceea ce istoricul român Nicolae Iorga numea «Bizanţ după Bizanţ»”, se completează în comunicatul de presă remis de CJA, organizatorul principal.

Reamintim că festivalul „Filocalia” este organizat de CJA, împreună cu Centrul Cultural Judeţean Arad şi Arhiepiscopia Aradului.

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.