Alături de Uvertura  Creaturile lui Prometeu  op.34, Concertul nr. 5 în mi bemol major op.73, Imperialul, una dintre cele mai strălucitoare partituri ale perioadei mature de creaţie beethoveniană şi cel mai avangardist concert instrumental al începutului de secol XIX, iniţiază  prima seară de muzică clasică a lunii decembrie.
„Creionat după reţetele audiţiilor tradiţionale, evenimentul dedicat Zilei Naţionale a României este un splendid medalion Ludwig van Beethoven, un concept repertorial care evidenţiază odată  în plus darul extraordinar al „Titanului de la Bonn”, cel care l-a făcut să fie aclamat deopotrivă ca pianist virtuoz şi compozitor“, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Simfonia a VII-a în la major op. 92 este ópusul care întregeşte după pauză tabloul perioadei gândirii sale inovatoare, un interval convenţional, cu o perspectivă asupra anilor 1800 -1814, cărora seara de 1 Decembrie 2016 li se dedică în totalitate.
Desfăşurat în ambianţa sălii Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, programul simfonic din seara de joi, 1 Decembrie,  de la ora 19.00, este o initiaţivă  asumată de dirijorul Giorgio Marini şi pianistul  Carlo Levi Minzi,  oaspeţi italieni aflaţi prima oară la Arad, într-o primă conlucrare cu ansamblul simfonic al Filarmonicii.
Giorgio Rodolfo Marini
Absolvent al clasei de dirijat orchestră  din cadrul Conservatorului de muzică Arrigo Boito din Parma, s-a format sub îndrumarea celor mai importanţi maeştri italieni şi străini. A dirijat numeroase orchestre italiene şi de peste hotare şi a colaborat cu solişti de faimă internaţională.
Carlo Levi Minzi
Discipol al lui Enrica Cavallo, Vladimir Natanson, Paul Baumgartner şi Mieczyslaw Horoszowski, Carlo Levi Minzi a susţinut concerte în principalele oraşe ale  Europei şi Americii şi a realizat numeroase înregistrări discografice pentru radioteleviziuni. Repertoriul său se întinde de la Bach la acela contemporan, al zilelor noastre, cuprinde printre altele integralele sonatelor de Mozart, Beethoven, Schubert şi Skriabin şi peste 50 de concerte pentru pian şi orchestră.
Carlo Levi Minzi este profesor  la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano şi profesor invitat în cadrul unor importante instituţii de învăţământ superior din Europa şi America.
(A.C.)

Recomandările redacției